La querella criminal que aquest dijous es presentarà en nom de CDC i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias contra el ministre en funcions d’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso, inclou acusacions pels presumptes delictes de violació de secrets, prevaricació i malversació de fons públics que, en cas de prosperar, podrien comportar penes de presó.

La querella es presenta a partir de la revelació de les converses que van mantenir Fernández Díaz i De Alfonso l'octubre del 2014 que posaven en evidència la guerra bruta de l'Estat contra els partits independentistes. Té 42 pàgines i està dirigida a la Sala Segona del Tribunal Suprem, a causa de la condició d’aforat del ministre Fernández Díaz.

El text, assenyala l'article 417 del Codi Penal per denunciar un delicte de revelació de secrets i informació confidencial de l’OAC per part de De Alfonso quan va donar a conèixer el contingut de diverses investigacions empreses per l’Oficina, fins i tot amb el lliurament de documentació, respecte als quals tenia obligació de reserva.

En aquest punt, la querella assenyala que el ministre d’Interior “provoca, possibilita, facilita i afavoreix activament el fet delictiu” per la qual cosa seria "partícip" d’aquest delicte.

Així mateix el document apunta indicis sobre l'autoria o participació del ministre en una “revelació de secrets i informació confidencial, del Cos Nacional de Policia, en concurs amb falsedat i calumnies” a causa de filtracions al diari El Mundo.

El delicte de violació de secrets comporta d'un a tres anys de presó i de 3 a 5 anys d'inhabilitació per a càrrec públic, a banda de multes econòmiques.

Prevaricació i malversació

Igualment, la querella inclou “delictes continuats de prevaricació”, contemplats a l'article 404 del Codi Penal, arran de la decisió de dur a terme “investigacions injustificades i il·lícites, amb clara i manifesta desviació de poder”. El delicte de prevaricació pot comportar penes de 7 a 10 anys d'inhabilitació per ocupar càrrec públic. 

Aquesta prevaricació s'hauria comès amb la utilització de cabals públics per la qual cosa s’hi afegeix el delicte de malversació, que preveu l'article 432 del Codi Penal. El delicte de malversació és el que comporta una pena més elevada, que pot representar una condemna de presó de 4 a 8 anys i, amb agreujants, com la quantitat de diners malversats, pot arribar a una pena de 10 a 20 anys d'inhabilitació per a càrrec públic.