Les lleis sàliques semblen d'una altra època, però encara regnen a la nostra societat. Les normes de successió monàrquiques dels diferents països europeus estan molt allunyades de la realitat que vivim en ple segle XXI i això fa que en moltes ocasions generin controvèrsia. Espanya, per exemple, és un dels pocs països que encara segueix discriminant a la dona en la línia successòria.

Però aquest cop la polèmica s'ha produït als Països Baixos, on la llei indica que per ser hereu del tron cal casar-se amb una parella del sexe oposat. Què passa si el príncep o la princesa són homosexuals? Doncs aquest és el debat ha arribat aquesta setmana al Parlament del que va ser el primer país a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe.

El cas de l'Amàlia

Ara mateix, els Països Baixos té la princesa Amàlia, filla del rei Guillem, que té 17 anys. En realitat, mai ha parlat públicament de la seva orientació sexual ni ha mostrat en cap moment intenció de casar-se, però la publicació d'un llibre que parlava sobre la monarquia del país va plantejar la hipòtesi de què passaria si l'hereva es casés amb una dona.

Amalia princesa paisos baixos - GTRES

GTRES

Aleshores, els partits polítics van decidir portar aquesta qüestió al Parlament, que és qui ha de donar-li el permís per fer-ho. El primer ministre, Mark Rutte, va respondre que en aquest cas no hi hauria cap problema. "L'hereva no ha d'abdicar si es vol casar amb una parella del seu mateix sexe. No serà un obstacle legal", va assegurar.

I els seus fills?

Però el debat va anar més enllà i els partits també li van preguntar què passaria amb els fills d'aquest suposat matrimoni homosexual. En aquest sentit, Rutte no va aclarir si els nens adoptats o els concebuts, per exemple, a través d'un donant d'esperma o maternitat subrogada també serien hereus del tron i es va limitar a dir que "s'hauria de plantejar en aquell moment".

Què diu la llei a Espanya?

Davant aquest cas, és inevitable pensar en què passaria si això succeís a Espanya -una de les monarquies menys evolucionades d'Europa- i Elionor es casés amb una dona.

leonor

L'article 57 de la Constitució fa referència a la successió de la corona Borbònica: "Aquelles persones que, tenint dret a la successió al tron, es casin contra la prohibició expressa del Rei i de les Corts Generals, restaran excloses de la successió a la Corona elles mateixes i els seus descendents", indica la llei espanyola. Per tant, queda la porta oberta al fet que Elionor ho pugui fer sempre que sigui amb l'aprovació del seu pare, el rei Felip VI, i del Congrés. Letícia i ella mateixa,doncs, no hi tindrien res a dir.

Imatge principal: La princesa Elionor i el rei Felip VI / EFE