Què passa si el tribunal que jutja el president Quim Torra acaba sentenciant que l'inhabilita per desobediència? Quant pot trigar? Qui agafaria les regnes de la Generalitat? El procediment a seguir està pautat a la Llei de la Presidència

Aquesta és la primera vegada a la història que es jutja un president de la Generalitat en exercici actiu del seu càrrec -els processos penals contra els presidents Mas i Puigdemont van produir-se un cop acabada la seva presidència-. El judici contra Torra té lloc al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és l'òrgan competent. És el mateix que va abordar la causa pel 9-N contra Mas, Ortega i Rigau. Franscesc Homs va ser jutjat al Tribunal Suprem perquè en el moment del judici era diputat al Congrés. 

Aragonès agafaria el relleu 

Tal com estipula la Llei de Presidència, un dels supòsits pel qual el president de la Generalitat és cessat és "per condemna penal ferma que comporti la inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics". Arribat el moment, el cap de l'executiu és "substituït interinament" pel conseller o consellera primers o pel vicepresident o vicepresidenta. En aquest cas, correspondria a Pere Aragonès. Un cop accedís al càrrec, no podria ni cessar membres del govern, ni convocar eleccions. 

Immediatament després que Aragonès assumís les funcions de Torra s'activaria el procés perquè el Parlament escollís un nou candidat a president. Si no hi hagués el quòrum necessari, passats dos mesos es convocarien eleccions automàticament. 

Quant pot trigar la sentència ferma?

Torra s'enfronta a un delicte de desobediència, per no haver despenjat la pancarta a favor de la llibertat dels presos dins dels terminis fixats per la Junta Electoral Central. Es tracta d'una causa relativament senzilla i de fet, el judici no s'allargarà més d'un dia. En el cas del 9-N, el tribunal va trigar poc més d'un mes en dictar les condemnes per desobediència. Tenint en compte que es tracta d'un procediment menys complex, tot apunta que la deliberació dels magistrats no s'allargarà tant. 

En qualsevol cas, cal tenir en compte que el TSJC no és última instància i que, com van fer Mas, Ortega i Rigau, la defensa de Torra podrà recórrer la sentència a la instància superior, el Tribunal Suprem. En principi, el termini habitual per valorar les impugnacions acostuma a ser de mig any, tot i que hi incideix el volum de feina que tinguin. Els gairebé dos anys que es va demorar la resolució sobre el recurs de Mas i les seves exconselleres va ser del tot anòmal i es preveu que el temps s'escurci.