Fa temps que plana sobre l'ambient la idea d'augmentar la quota dels autònoms, sota la premissa d'adaptar-la als guanys que percebin. El govern espanyol de Pedro Sánchez tempteja constantment un canvi en la normativa vigent cap a aquest sector de treballadors, cada vegada més àmplia, amb la necessitat d'obrir una via recaptatòria que la majoria considera desproporcionada i que no s'adapta ni s'assembla a cap altre país de la Unió Europea.

La darrera suggerència és exigir als autònoms que facin una previsió dels guanys que tindran abans de donar-se d'alta. Una resposta difícil de donar, precisament per una classe de treballador on la incertesa derivada de no tenir fixada una nòmina mensual, resulta impossible.

Escrivá: "Un senzill tràmit a través del mòbil"

Així doncs, el ministre de la Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, assegura que aquest sistema serà "molt flexible per adaptar-se a les variaciones de negoci dels autònoms. Faran una previsió inicial amb un senzill tràmit a través del seu mòbil". D'entrada, la derivada del tràmit digital ja posa els pèls de punta als autònoms que veuen com, una altra vegada, se suma un nou tràmit burocràtic a través d'Internet on massa sovint falla el sistema o la resposta acaba resultant més tard del previst. Però si ens centrem en aquesta variació de negoci que descriu Escrivá, l'objectiu que persegueix és preparar el terreny per la reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms. 

ATA respon: "Som autònoms, no tarotistes"

El text, ara sotmès a consulta, indica que "els treballadors hauran d'efectuar una declaració dels rendiments econòmics que preveuen obtenir per la seva activitat econòmica o professional" aquest exercici a l'hora de sol·licitar la seva alta al Règim especial de treballadors per compte propi (RETA). I afegeix: "Les dades indicades possibilitaran la futura implantació d'aquesta nova forma de cotització per rendiments respecte als col·lectius de treballadors per compte propi".

La Moncloa assegura que tot s'està pactant d'acord amb les veus dels autònoms però el mateix president de la Federació d'Autònoms ATA, Lorenzo Amor, ha estat categòric: "La meva organització no va pactar amb ningú això. Si el govern espanyol ha tingut que corregir la seva previsió del PIB als 4 mesos, i rebaixar-la un 40%, com sabrà un autònom quant ingressarà el 2023? Primer la Llei i després els reglaments. Som autònoms i no tarotistes".

Quotes que s'inflen un 70%

A més, el projecte planteja un termini transitori per a aquests canvis fins al 2023. I quins són aquests canvis? A la pràctica, pagar encara més. La darrera proposta del govern espanyol consisteix en un sistema de 13 trams on la rebaixa percentual pels que cobren menys estaria al voltant del 30% i a l'altra banda, els qui cobren més, suposaria un augment percentual del 70%. La diferència en nòmines que en cap cas cal ni que superin els 5.000 euros, pot suposar la ruïna o que no surti a compte facturar a partir d'un tram mig/alt. La previsió de benefici que planteja Escrivá és, precisament, per controlar encara més aquest perfil d'autònoms. 

La quota baixaria per als autònoms que ingressin menys de 1.500 euros el 2023. Així, passarien a pagar menys dels 294 euros actuals, però pujaria per a tots els que superin aquesta quantitat d'ingressos, que són la majoria ja que el mileurisme és el mínim per viure. A partir d'ingressos mensuals superiors als 1.500 euros, la quota mínima se situaria en un rang entre 240 i 250 euros. Però encara és més flagrant quan els ingressos són lleugerament superiors.

A partir dels 1.700 euros de guanys, el salt és considerable, ja que de 294 euros es passaria a pagar uns 540 euros, quantitat que es mantindria durant diversos trams. I ja suposaria un impost estratosfèric que pot arribar als 600 euros a partir dels 2.760 euros d'ingressos. 

Un salt fins al 2031

La taula proposada pel 2023 es marca en els 600 euros mensuals de topall però aquest arribarà a pujar quan acabi tot el procés d'implementació, fixat en l'any 2031, fins als 1.220 euros mensuals de quota. Per posar un exemple: en rendiments nets de 49.300 euros s'hauran de pagar 15.000 euros en cotitzacions,és a dir, 10.000 euros més a l'any que actualment. O un autònom amb 3.000 euros de rendiment net pagarà una cotització de 1.080 euros. 

Què fan els països de la UE?

I tot aquest ball de xifres contrasta amb els sistemes dels països veïns. Tan sols agafant les quotes mínimes així es constata. Actualment a l'Estat espanyol són 294 euros mensuals mentre que a Portugal en són 20; al Regne Unit 14 euros; a França agafen el 14% dels ingressos finals i es lliga al seu sector d'activitat per ajustar-ho al màxim possible; o Alemanya, on els que ingressin menys de 10.000 euros anuals directament no paguen impostos.