El preu que han de pagar els turistes per cada nit que passin a Catalunya ha enfrontat els socis habituals del Govern de Salvador Illa: ERC i els comuns. Al febrer, l'Executiu va arribar a un acord amb el grup de Jéssica Albiach per un decret en què aquesta augmentava exponencialment arreu del país -des de Barcelona al Pallars Jussà passant per la Conca de Barberà, indiscriminadament- i aquest va encendre el sector, que es van rebotar de ple davant d'aquest augment de l'impost. Al seu torn, ERC va pactar amb el Govern tramitar el decret en qüestió, que Junts va portar a la Comissió de Garanties Estatutàries, com a projecte de llei i ha registrat la seva proposta al Parlament, segons la qual la taxa turística també creix però de manera diferent a Barcelona que a la resta i depenent de si l'estada es produeix en temporada alta o baixa. A més, segons el portaveu del partit, Esquerra té el compromís "clar i ferm" per part dels socialistes catalans, que la seva proposició de llei "acabarà sent la base central de la futura llei" de la taxa turística.

Així, mentre el Govern va finalment endarrerir l'entrada en vigor de la nova taxa (ho havia de fer el passat 1 de maig) fins que no s'aprovi definitivament al Parlament, els seus dos socis es critiquen mútuament per aquest impost. Segons els comuns, la proposta d'ERC la podria haver signat el PP o Junts per Catalunya, mentre que pels republicans els d'Albiach demostren una visió limitada del país i només centrada, diuen, en Barcelona. Aquest dimecres es debatrà al Parlament el decret de la discòrdia. Mentrestant, el sector hoteler celebra que no hagi entrat encara en vigor i, anant més enllà, demana a Illa que reconsideri la necessitat d'augmentar aquesta taxa. 

"Hi ha vida intel·ligent més enllà de Collserola"

Dues setmanes enrere, ERC ja va anunciar la seva intenció de presentar una proposta de llei que recollís, defensen, la realitat de Catalunya a l'hora d'aplicar la taxa turística. És a dir, que si bé estan d'acord a augmentar-la, especialment a Barcelona ciutat, consideren que no pot ser la mateixa a la capital que a municipis rurals. Per als republicans, el decret pactat entre el Govern i els comuns, tot i que anava en bona línia, tenia algunes "externalitats negatives" i argumenten que hauria provocat que alguns establiments que ara obren tot l'any arreu del país només ho poguessin fer en temporada alta, defensava la portaveu al Parlament, Ester Capella, a l'hora d'anunciar la seva intenció de presentar una proposició de llei. 

Insistint en la mateixa idea, aquest dilluns el portaveu Isaac Albert ha lamentat que el decret està pensat només en la capital catalana ("alguns només fan política des de l'Eixample", ha retret, mentre que la seva àmplia el focus en el país sencer: "Més enllà de Collserola hi ha vida intel·ligent", ha replicat amb ironia. 

Una proposta "conservadora" que podria ser de Junts

Aquest cap de setmana, des dels comuns, el seu portaveu al Parlament, David Cid, ja va criticar que, a parer seu, la proposta d'Esquerra es quedava massa curta, parlant de "sorpresa" i "decepció" amb el text dels republicans. Segons Cid, el seu plantejament és similar al que podrien fer Junts per Catalunya, el Partit Popular o Foment i les patronals. Concretament, posava el focus en el fet que des d'ERC plantegessin rebaixar el que pagarien els turistes que pernoctin en hotels de cinc estrelles en "plena temporada d'esquí". En el text dels republicans, es redueix la taxa que es pagaria per nit als establiments fora de Barcelona i entre els mesos d'octubre i d'abril, que precisament són els mesos de "temporada alta" a la muntanya. En la roda de premsa per anunciar un acord amb el Govern de fins a 850 milions d'euros en habitatge, la líder del partit al Parlament, Jéssica Albiach, també s'ha referit a aquest xoc amb Esquerra amb uns termes molt semblants: "Aquest posicionament ens l’esperàvem de Junts, no d’ERC, és profundament decebedor”, ha lamentat, tot parlant d'una proposta "conservadora". 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!