El president, Carles Puigdemont, ha aprofitat la recepció amb els cònsols acreditats a Barcelona per reiterar que Catalunya celebrarà un referèndum com a molt tard al mes de setembre malgrat les dificultats i les amenaces de l'Estat.

"No només superarem les dificultats que ens vinguin, sinó que a aquestes alçades també superarem les amenaces que ens adrecen", ha garantit el president davant dels representants diplomàtics reunits al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Hi eren presents una seixantena de cònsols, entre els quals, els representants dels EUA, França, Gran Bretanya, Suïssa, Alemanya, Japó i el Canadà. "Vostès són testimoni que hem superat moltes dificultats, moltes proves d'estrès, una rere l'altra", ha reblat.

Puigdemont ha assegurat que la voluntat del poble català d'exercir el dret a l'autodetermació és "insubornable" i que el Govern treballa "intensament" per fer aquesta votació amb tots els estàndards i garanties democràtiques i jurídiques que requereix un procés d'aquesta transcendència.

Negativa unilateral

El referèndum es farà, ha afegit, malgrat la "negativa unilateral" i "obstinació" del Govern espanyol que no permet l'optimisme sobre una sortida acordada amb l'Estat però que tampoc aconseguirà "desmobilitzar" aquesta reclamació.

El president ha recordat que Barcelona és la tercera ciutat del món que no és capital d'Estat -"encara", ha matisat- amb més presència consultar, rere Nova York i Hong Kong, la qual cosa, a parer seu, demostra l'interès que existeix per Catalunya i la seva vocació d'obrir-se al món.

"Mai ens hem resignat a tancar-nos en les nostres fronteres. Per nosaltres, el nostre món és el món. I no hi ha res pitjor que algú ens vulgui tancar en les nostres fronteres", ha assegurat .

En aquest punt, ha denunciat el fet que, pocs dies després de prendre possessió el seu Govern, des de l'Estat s'actués contra la conselleria d'Exteriors que encapçala Raül Romeva, que també ha participat en l'acte.

Cos consolar

En nom dels representants diplomàtics, ha intervingut la degana dels cònsols, la representant del Perú, Franca Lorella, en un discurs en què no ha fet cap referència al procés català però sí que ha subratllat la vocació d'acollidora de Catalunya. "Fa que els estrangers ens sentim a casa", ha subratllat.

El conseller Romeva ha destacat la voluntat de Catalunya d'actuar com un actor més en l'esfera internacional, disposat a intervenir en els debats oberts.