Carles Puigdemont recorre la seva acusació contra el Tribunal de Comptes. Al·lega la seva immunitat com a eurodiputat, demana més temps per poder dipositar la fiança, en el cas que el procés tiri endavant, i qualifica d'"irraonable requerir el pagament de 2.085.507,80 euros".

La defensa de l'expresident català Carles Puigdemont ha presentat recurs contra la fiança reclamada pel Tribunal de Comptes en concepte de responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons de la Generalitat de Catalunya per a les 'ambaixades catalanes' i el Diplocat.

En un escrit d'onze folis ha demanat que s'anul·li la caució requerida en considerar que el líder independentista "té reconeguda la immunitat com a europarlamentari" que "arriba a qualsevol instància i jurisdicció, inclòs el Tribunal de Comptes". En aquest sentit, ha retret l'actuació de l'òrgan fiscalitzador i ha assegurat que l'afirmació feta per la delegada instructora durant l'acte de liquidació, sobre que aquesta immunitat s'estén únicament als processos penals, és "contrària a dret".

La defensa de Puigdemont ha al·legat que tant per a l'inici com per a la continuació del procediment "era preceptiva la concessió prèvia del corresponent suplicatori que havia de ser sol·licitat davant el Parlament Europeu". "Una cosa diferent és que la senyora delegada instructora no vulgui fer-ho per no veure el seu procediment sotmès a cap mena d'escrutini", ha afegit.

Més temps

En el marc del recurs, ha reclamat que, en el cas que no fossin acollides les seves pretensions, s'ampliï el temps atorgat per al pagament de la fiança i que "s'aclareixi com s'arriba a aquesta quantitat, perquè, de les liquidacions practicades, si hi ha una cosa que no queda clar és com s'estructuren les quantitats i com s'estableix la seva derivació al meu representat".

Així, ha assegurat que "és de totalment irraonable requerir el pagament de 2.085.507,80 euros a una persona en un termini tan exigu". Segons l'acta de liquidació provisional notificada la setmana passada, a la qual ha tingut accés Europa Press, es reclama a 34 excàrrecs de la Generalitat quantitats individuals per conceptes concrets que van aprovar quan estaven en els seus respectius llocs de treball. Encara que se'ls exigeix ​​a cadascun quantitats individuals per conceptes concrets, tots ells hauran de respondre al total de forma solidària fins als 5,4 milions del total.

La inconstitucionalitat del procediment 

En l'escrit, la defensa el líder independentista ha insistit que l'actuació del Tribunal de Comptes "equival, de facto, a la derogació de les competències en matèria d'acció exterior de la Generalitat de Catalunya", i per això ha titllat el procediment d’"inconstitucional".

Ha criticat que la instructora de l'òrgan fiscalitzador assegurés que "únicament s'han valorat les despeses que excedeixen a les matèries pròpies de l'acció exterior" de Catalunya, perquè —segons la seva opinió— això "no encaixa amb la realitat de la liquidació duta a terme".

Segons la defensa, la fiança reclamada per la delegada instructora "a primera vista reflecteix una criminalització de totes les activitats que s'han dut a terme pels diferents governs de la Generalitat assumint un objectiu independentista en totes elles". En l'escrit ha retret també que la instructora respongués a les al·legacions presentades al llarg de la liquidació amb "remissions genèriques a les respostes donades al conjunt de les persones assenyalades com a responsables".

"No es diu res sobre les vulneracions de drets fonamentals més enllà d'una simple remissió al procediment recollit en la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes i que, com sostenim, no pot constituir un marc legal superior a la protecció constitucional d'aquests drets", ha subratllat.

 

 

 

Els recursos

Les defenses tenien fins aquest dijous per presentar recurs contra la fiança imposada per l'òrgan fiscalitzador. Segons recull la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes, una vegada que s'hagin abonat les caucions i resolt els recursos, es traslladarà la peça i les altres actuacions al representant de l'entitat del sector públic perjudicada —en aquest cas la Generalitat— i a les altres acusacions perquè dins el termini comú de 20 dies presentin demanda.

Si no s'arriba a presentar, s'ha de traslladar al ministeri fiscal —pel mateix termini— perquè la formuli si així ho considera oportú; en cas que tampoc presenti un escrit, l'òrgan de la jurisdicció comptable a càrrec del litigi ordenarà d'ofici l'arxivament de les actuacions.

Un cop finalitzada aquesta instrucció, continuarà el procediment en el departament segon d'enjudiciament, en mans de la jutge Margarita Mariscal de Gante, a la qual per torn li va correspondre aquest assumpte.

 

Imatge principal: Carles Puigdemont en l'eurocambra a Brusseles. / Foto: Europa Press