Després que ahir el president Carles Puigdemont oferís una reunió al president espanyol, Mariano Rajoy, a la ràdio alemanya Deutschlandfunk, avui surt a la càrrega a la mateixa emissora contra el govern del PP, el Rei i la justícia espanyola per no haver donat cap tipus de marge al Govern a l'hora de defensar la seva posició sense que això impliqués l'entrada immediata a la presó sense cap mena d'opció de pagar una fiança per estar en llibertat, i es torna a reafirmar com a president perquè, ha assegurat, "qui em va destituir no té l'autoritat per fer-ho".

A diferència d'Espanya, el jutge belga va citar el president i els consellers per al pròxim 4 de desembre —hores abans que es faci el tret de sortida de la campanya electoral— perquè els advocats tinguin temps per preparar les al·legacions, i els va deixar en llibertat amb mesures cautelars, cosa que no va passar amb els consellers que van declarar a l'Audiència Nacional, els quals la jutgessa Carmen Lamela va posar en presó preventiva sense deixar temps que els lletrats dels membres del Govern poguessin llegir-se les 120 pàgines de l'acusació.

I no només això. També els va denegar la possibilitat de declarar una setmana més tard, com sí que va fer el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que va donar uns dies més als membres de la Mesa del Parlament perquè la defensa pogués preparar-se les al·legacions. Tot això és el que ha anat recordant Puigdemont a la ràdio alemanya, on ha subratllat que a Bèlgica "encara tenim maneres de defensar els nostres drets [...] i exercir-los".

Precisament per tot això, el president ha volgut deixar ben clar que "jo no sóc cap fugitiu", recordant que "mai no m'he amagat", i que quan es va assabentar que el govern espanyol demanava la seva extradició, es va plantar immediatament davant de les autoritats belgues.

A la presó?

En aquest sentit, Puigdemont, preguntat per si aniria a la presó si així ho requerís la justícia, ha subratllat que "no vull ser un fugitiu", però també ha assegurat que "vull defensar els meus drets".

Això sí: si finalment ha d'ingressar a la presó, ho farà, encara que, segons ha apuntat, si acaba entre barrots havent guanyat les eleccions, "em preguntaria si realment podem parlar de democràcia a Espanya", i ha fet una al·lusió directa a Angela Merkel en preguntar-li si veuria normal que una persona que ha estat elegida president acabi a la presó; també s'ha preguntat què passaria si tornen a guanyar els partits independentistes i el president espanyol torna a aplicar el 155.

A parer seu, després que Rajoy "hagi posat persones a la presó o les hagi enviat a l'exili", i després que fins i tot provés de frenar la celebració del referèndum a través de la violència policial, si el resultat de les eleccions del 21-D torna a ser el mateix, "tindran un problema perquè ho hauran provat tot i no només no hauran solucionat el problema, sinó que ho hauran fet pitjor".

Crida al diàleg

Per tot això, encara que sense gaires esperances, Puigdemont ha tornat a fer una crida al diàleg i s'ha qüestionat "per què no posen l'energia que utilitzen per perseguir-nos a dialogar i parlar d'un problema polític, i esbrinar què és el que ha impedit al govern del PP "reconèixer que es tracta d'un problema polític".

Ara bé. El president ha lamentat que ell ha ofert "innombrables" reunions amb el cap de l'executiu espanyol i la seva resposta sempre ha estat "no puc i no ho faré". Justament per això, ha reiterat la idea de reunir-se amb Rajoy a Brussel·les perquè, segons ha subratllat, des del Govern "estem disposats a escoltar la resposta de l'Estat espanyol".

Després de repassar els diferents pals a les rodes que el govern de Rajoy ha anat posant a Catalunya, Puigdemont ha posat damunt la taula que "és sospitós que durant tots els anys del moviment independentista, el govern espanyol no hagi pogut presentar cap proposta concreta d'una solució política per a Catalunya que sigui acceptable".