Un president provisional i un Govern provisional. Aquesta serà la resposta de JxCat si l'Estat aconsegueix impedir la investidura de Carles Puigdemont, i davant el rebuig a les candidatures de Jordi Sànchez i Jordi Turull. Puigdemont i la cúpula del grup parlamentari treballen ja en aquest escenari que passa per investir un president que ocupi el càrrec fins que pugui ser assumit pel polític gironí, amb el benentès que durant aquest període el lideratge polític continuarà exercint-se des de Brussel·les. Tot plegat, però, a partir de la premissa que JxCat no està disposat a passar a aquesta pantalla fins que la via de la reforma de la llei de Presidència quedi del tot descartada.

La portaveu del grup, Elsa Artadi, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el portaveu adjunt de JxCat, Albert Batet, van viatjar dimecres a Berlín per dissenyar amb Puigdemont l'estratègia a seguir els propers dies abans que s'esgoti, el 22 de maig, el termini per aconseguir la investidura o desencadenar la dissolució automàtica del Parlament. Artadi ha viatjat aquest divendres a Soto del Real per abordar la situació amb el president del grup, Jordi Sànchez.

Precisament dijous, mentre la cúpula del grup era a Berlín, es va saber que el Tribunal Constitucional havia decidit suspendre qualsevol investidura de Puigdemont. Hores després va ser el Consell de Garanties Estatutàries el que va sortir a carregar contra la reforma de la llei de Presidència que hauria de fer possible la investidura a distància.

Tot i que en un primer moment, JxCat va replicar a la suspensió del TC advertint que no renunciava a investir Puigdemont, aquest divendres el portaveu, Eduard Pujol, ha assegurat en declaracions a Efe que el grup parlamentari descarta obligar la Mesa a desobeir. "No es forçarà cap situació de desobediència, perquè seria alimentar encara més el conflicte en la mala direcció", ha afirmat. Les paraules del portaveu s'han convertit en la clau que obria la porta al famós pla D, atès que el grup ha deixat clar repetidament que no té intenció de forçar eleccions —encara que ho ha descartat en cap moment—.

La intervenció de Pujol ha inquietat una part del grup que no està disposada a escoltar la possibilitat de renunciar a investir Puigdemont, però, ha servit per començar a desvelar quina serà la resposta de JxCat si els constants impediments que l'Estat planteja a investir el seu cap de llista aconsegueixen el seu objectiu.

"No renunciarem a ell mai, però si no podem investir-lo anirem a un quart candidat", assegura un membre del nucli dur del grup que destaca que qui assumeixi el paper de president haurà de ser conscient que ho fa de manera provisional fins que sigui possible la investidura de Puigdemont.

Segons aquest plantejament, el president que surti del ple no serà "una figura decorativa", però haurà de tenir molt clar que ocupa aquella cadira "per accident" i que ho serà "durant uns mesos o anys, de manera provisional", és a dir, fins que es puguin superar els impediments polítics i judicials que barren el pas a Puigdemont i la resta de membres del Govern avui a la presó o a l'exili.

Aquesta condició se situa com un dels elements definitoris de l'estratègia, acabar amb la imatge d'un president efectiu, que es va imposar quan es va ajornar els 30 de gener la primera investidura de Puigdemont, i substituir-la per la d'un president provisional. Amb aquesta voluntat, s'ha arribat a plantejar la possibilitat que es mantingui buit el despatx oficial del president de la Generalitat situat a la Galeria Gòtica del Palau de la plaça Sant Jaume, i que el nou responsable de l'executiu ocupi un altre espai de l'edifici.

Igualment la cúpula del grup té clar que la persona que haurà d'ocupar aquesta responsabilitat serà designada per Puigdemont. Per més que des del PDeCAT s'ha fet arribar al president el missatge que ha de ser un nom consensuat i se li hagi recordat que ell mateix havia assegurat que no s'havia d'escollir un nou candidat a dit, com va ser el seu cas, Puigdemont serà qui decidirà. "Quan la gent es manifesta al carrer el que reclamen és Puigdemont president, i per tant ell és l'única persona que ho pot decidir i ho pot explicar", s'argumenta.

De moment, l'única certesa és que serà un del 30 diputats de JxCat que no està a la presó o a l'exili. Puigdemont no ha dit cap nom, segons els membres de la direcció consultats, i l'únic efecte que s'ha aconseguit fent córrer hipotètics candidats ha estat, a parer d'aquestes fonts, que algun d'aquests noms que hauria pogut tenir possibilitats hagi quedat definitivament cremat.

Tampoc s'ha acabat de definir l'estatus que assumirà el president des de la capital belga, tot i que l'acord de JxCat és que en mans de l'Espai Lliure de Brussel·les quedi "l'estratègia i direcció política, la coordinació i relació efectiva amb les estructures organitzades a l'interior, la internacionalització i denúncia de la repressió i el procés constituent".

Tot plegat, però, no s'activarà fins que s'hagi aprovat al ple del Parlament la reforma de la llei de Presidència i s'hagi constatat amb certesa que la possibilitat de la investidura a distància no existeix. Hi ha temps. La consigna de pas a pas continua vigent. De fet, JxCat no tenia cap intenció de moure peça públicament abans que la pantalla de la llei de Presidència quedés superada.