El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha manifestat aquest dissabte que “la llengua de les aules ha de ser el català i no s’hi pot renunciar”. En una compareixença durant una Assemblea de Representants, el president de la Generalitat a l’exili ha respost a un comentari d’una representant en la qual es feia una crítica aferrissada a la nova llei del català; la mesura aprovada pel Govern i pel Parlament en les darreres setmanes per esquivar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de castellà a les aules catalanes. Puigdemont ha recordat que “el Consell ja va fer un pronunciament ràpid i contundent quan hi va haver el primer intent de pacte” a la cambra catalana, en el qual “es preveien coses amb les quals no hi estàvem d’acord, com tocar la Llei de Política Lingüística.

En aquest sentit, l’expresident de Junts per Catalunya ha afirmat que la LPL està pensada “per defensar que la llengua pròpia de Catalunya és el català”. “La llengua de l’escola o de les aules d’acollida ha de ser el català”, ha manifestat Puigdemont durant la seva intervenció”, i ha explicat també que el Consell “ha estat molt actiu” per donar eines a la comunitat educativa per traçar una “estratègia de desobediència” en tot allò que té relació amb la ingerència de l’estat espanyol en l’escola i la llengua catalana. Puigdemont ha fet aquestes declaracions en un Ple en el qual també s’ha aprovat instar als partits polítics independentistes a fer que els reus representants a les cambres espanyoles del Congrés dels Diputats i el Senat parlin en català a totes les seves intervencions, encara que això acabaria provocant l’expulsió d’aquests diputats de les cambres. La intenció és que la mesura acabi tenint ressò internacional, i que circuli la imatge d’un estat que expulsa els seus parlamentaris pel fet de parlar la seva llengua materna, una llengua cooficial de l’estat en qüestió.

La nova llei sobre el català a l’escola es va aprovar ara mateix fa deu dies, i va donar llum verda a l’acord que havien arribat Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns. Després de dos mesos de malentesos, desacords, retrets i traves, finalment el consens s'ha donat i el Parlament va aprovar la nova llei sobre "l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari", la via d'acord que han trobat els quatre grups parlamentaris -els mateixos i únics que han votat a favor- per combatre l'obligació imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fer el 25% del castellà a les aules: el text ha rebut 102 vots a favor, 29 vots en contra i una abstenció.