"Reivindiquem la necessitat d'un Estat independent per donar resposta a les necessitats més bàsiques de tots els catalans, per aconseguir una societat més cohesionada i per assolir una millor distribució de la riquesa". Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha comparegut aquest dimecres per fer balanç del compliment dels compromisos adoptats en referència a la pobresa a Catalunya.

Com ha detallat el president, Catalunya ocupa el lloc 68 sobre 272 en el rànquing del PIB per càpita però que, en canvi, descendeix al lloc 163 en l'índex de pobresa social. Puigdemont ha atribuït aquesta diferència en el dèficit fiscal, que suposa que un 8% de la riquesa de Catalunya "marxi sense tenir retorn en el propi país".

Davant aquesta situació, Puigdemont ha posat en valor la feina feta pel Govern que, segons ha mantingut, ha destinat la "major part possible" dels recursos a polítiques socials, en concret, un 74'4% dels total dels pressupostos de la Generalitat. Tot i això, el president ha reiterat que el percentatge invertit no és suficient i per això ha reclamat poder disposar "de les eines pròpies d'un Estat amb l'objectiu de poder viure millor".

Les crítiques de l'oposició

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha criticat el "triomfalisme econòmic" del Govern, la falta d'autocrítica, i l'al·lusió a la independència com a "poció màgica". 

Així mateix, des de Ciutadans han lamentat la "criminalització de la insolidaritat", en referència a les referències que ha fet Puigdemont al dèficit fiscal. "Dins de les comarques de Catalunya hi ha més desigualtats que entre Catalunya i la resta de Comunitats Autònomes", ha etzibat Arrimadas.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha coincidit en línies generals amb la líder de Ciutadans i ha reiterat la necessitat de que el Govern fixi un calendari, amb compromisos concrets, que permetin verificar "que la voluntat es converteix en acció de Govern".

"Hi ha molts elements que no són només de posar-hi diners, sinó de mostrar que són prioritaris", ha recriminat Iceta, que ha recordat que una de cada quatre mesures aprovades en el ple de pobresa "no estan ni tan sols iniciades".

També ha carregat contra l'actuació del Govern en aquest àmbit la diputada de Catalunya Sí Que es Pot Marta Ribas. "No és humanament justificable que les mesures urgents aprovades en el ple de pobresa no s'hagin dut a terme", ha mantingut la diputada. 

Ribas ha atribuït la manca d'acció a la falta de prioritats del Govern i ha recriminat a l'Executiu de Carles Puigdemont que no hagi modificat l'impost de successions o patrimoni de manera més redistributiva. "Fins que no es redistribueixin els recursos no tindrem un país més just, ni tampoc més lliure", ha conclòs Ribas.

"Falta de sensibilitat" de Puigdemont i Junqueras

El líder popular, Xavier García Albiol, també ha criticat l'actuació del Govern i ha acusat el president i el vicepresident, Oriol Junqueras, de "falta de sensibilitat" i d'haver "abandonat" als ciutadans que ho estaven passant pitjor. 

Sobre les al·lusions que ha fet Puigdemont al dèficit fiscal i la responsabilitat de l'Estat, Albiol ha lamentat que sempre s'apunti al Govern espanyol com a culpable. "Diuen que no hi ha diners per dur a termes polítiques socials, però sí que els tenen per crear estructures d'Estat o regar amb subvencions institucions afins al procés sobiranista", els ha recriminat. 

Des de la CUP no han volgut fer al·lusió a la independència, com recriminava Arrimadas, sinó a la necessitat d'una república catalana com una oportunitat per posar les persones al centre de les polítiques. 

"Volem una república on el manteniment de la vida i la dignitat esdevingui la base de la convivència", ha assegurat la diputada Gabriela Serra. En aquesta república, la CUP defensa unes mesures fiscals "més adients" que serveixin per corregir les desigualtats i modificar els equilibris entre el sector públic i privat.