És el segon dia consecutiu que el Financial Times posa a la portada impresa el conflicte català, un fet infreqüent a la bíblia dels mercats financers de Londres i senyal que la qüestió interessa molt a la City. El títol, el principal de la portada, és: “El president català urgeix la mediació de Brussel·les en l’enfrontament per l'independència”. El diari interpreta aquesta petició com un senyal que el Govern cerca una sortida endreçada a la crisi, tot evitant una "ruptura traumàtica" amb Espanya.

De fet, la versió web del diari obre des de dilluns la nit i fins a l'hora de publicar aquesta informació amb "l'aturada pel país", fins i tot per sobre de la massacre a Las Vegas, on un franctirador ha assassinat 58 assistents a un concert i n'ha ferit més de 500.

 

"Catalunya tanca en un dia de protesta"

El fons de la crònica és, com sempre en aquest diari, que cal negociar sense descartar res, però dóna preferència en l'explicació a les propostes del Govern de Carles Puigdemont. "El Govern català ha dit que vol evitar un 'trencament traumàtic' d'Espanya i ha fet una crida a la UE per a que ajudi a mediar amb Madrid, senyalitzant que es refrena de fer una ràpida declaració d'independència després del referèndum de secessió de diumenge", diu el primer paràgraf de la peça.

Recorda després la declaració del President que "Catalunya té el dret d'alliberar-se d'Espanya" avalada pels resultats molt favorables del referèndum ("el 90% dels 2,3 milions de vots"), que el diari no qüestiona. Insisteix però que Puigdemont ha dit que "això no passarà immediatament", que la independència no es fa pitjant un botó. El diari torna a seleccionar una frase de Puigdemont en auxili del seu titular: "no es tracta d'un afer intern... és obvi que ens cal una mediació". Fa l'efecte que el FT afavoreix aquesta idea. Si més no, li dona molta volada.

El diari recorda que la Comissió Europea s'ha decidit a parlar del cas per condemnar la violència de la repressió policial. I ho contrasta amb l'actitud del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que s'ha reunit amb els partits que li donen suport pero no vol trobar-se amb els separatistes si no renuncien a la independència, "que contravé la constitució i la llei".

Un altre punt destacable és la valoració que fa del referèndum, ben distant de la que prova de fabricar i vendre el govern espanyol i els partits que li donen suport. No s'està de dir, com sempre, que era il·legal i no vàlid segons la llei espanyola, però destaca que "també va ser un desafiament històric per a l'autoritat de l'Estat espanyol, cosa que amenaça de submergir el país en una crisi política i constitucional".

Naturalment, es fa ressò que ha afectat als mercats, tant a l'Ibex-35 com al de deute públic espanyol, que han caigut.

Afegeix per tancar les paraules del dirigent del PP Fernando Martínez Maíllo on assegura que el referèndum ha estat "una farsa”, i les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, on diu que faran servir “tota la força de la llei”. A Albert Rivera, el president de Cs, que demana l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, el qualifica de "falcó", una forma elegant d'anomenar-lo extremista.