L’informe de la intel·ligència europea en què se sustentava el reportatge que va publicar The New York Times per vincular l’independentisme amb Rússia no existeix. Així ho ha certificat la Comissió Europea (CE) arran d'una pregunta de Carles Puigdemont, qui ha destacat la contundent resposta de la CE, la qual rarament fa posicionaments tan clars. 

El president a l'exili ha analitzat la resposta de la Comissió Europea a les seves xarxes socials, on ha assegurat: "Que l’única agència d’intel·ligència europea negui saber res d’un informe que suposadament va elaborar per acreditar els lligams entre Rússia i l’independentisme hauria de fer pensar a algú".

En especial, Puigdemont s'ha referit "a aquells que ho van aprofitar per treure’n rèdit partidista".

tuit puigdempont resposta CE NYT

tuit puigdempont resposta CE NYT 2a

Especialment clar

Puigdemont ha destacat la claredat de la resposta de la Comissió Europea, ja que aquestes acostumen a "ser molt ambigües". El president Puigdemont ho ha exemplificat publicant una resposta que va rebre fa un parell de dies a una sèrie de preguntes que va formular sobre la responsabilitat espanyola en l’ús d’armes químiques al Rif (Marroc). La resposta no afrontava la pregunta del president i versava sobre els programes de desenvolupament a la regió, és, segons Puigdemont, "el trist costum de la CE".

"En canvi, a la pregunta sobre el suposat informe de la intel·ligència europea, la resposta que hi fan és d’una concreció evident", ha sentenciat el president. Puigdemont ha destacat que no hi ha "cap ambigüitat". En la resposta es deixa clar: la intel·ligència europea no és l'autora de l’informe citat pel New York Times

Tot i que es tracta d'un fet sorprenent, no és el que més ha cridat l'atenció del president a l'exili. "Per mi, el més rellevant és que diuen que no saben qui en pot ser l’autor", ha assegurat. Per Puigdemont, aquest fet només pot implicar dues coses. 

tuit puigdempont resposta CE NYT 2a part

La primera, la intel·ligència europea no està complint la seva feina, perquè "ignora qui pot estar creant una confusió que l’acaba involucrant de manera implícita en un informe de la premsa internacional". El president Puigdemont ha assegurat que és un fet que no s'hauria de permetre. 

La segona possibilitat, per Puigdemont, és que "a l’agència d’intel·ligència europea no li interessa estar involucrada en un dossier carregat de falsedats, distorsions i conclusions ridícules que ja han quedat exposades públicament".

Altres reaccions 

Puigdemont no ha estat l'únic a pronunciar-se davant de la resposta. Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, en nom de la Comissió Europea ha negat l'autoria de l'informe de la intel·ligència europea. D'altra banda, un dels principals afectats pel reportatge de The New York Times, Josep Alay, també ha reaccionat a la resposta de la CE a través de les seves xarxes socials. 

Alay també ha compartit la resposta de la CE a les seves xarxes socials. En un fil de Twitter ha exposat que el "més sorprenent i vergonyós és que alguns polítics i periodistes de catalans donessin per bo el relat fabricat per les clavegueres de l’Estat". 

tuit josep alay CE

 

 

Imatge principal: El president a l'exili Carles Puigdemont durant una intervenció al Parlament Europeu / Efe