El president Carles Puigdemont, ha manifestat en un discurs en la celebració de la Diada a Brussel·les, organitzada per la delegació del Govern davant la UE, que a l'exili defensen "el mateix que als baluards de Barcelona el 1714". I ha citat en aquest sentit l'activitat política a Bèlgica de Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Josep Valtònyc, "i altres abans que nosaltres".

Puigdemont ha reconegut que la batalla de Barcelona el 1714 entre les forces castellanes i franceses, i les catalanes, "va ser una derrota militar". "Però va ser la victòria de la resiliència", ha subratllat, en al·lusió a la capacitat de superar les adversitats. "Som aquí perquè volem anar molt lluny, i volem honorar els nostres avantpassats que van defensar Catalunya i Barcelona. I també volem honorar tot els que els han seguit després, entre ells Pau Casals, que van recollir el fil roig que venia de l'11 de Setembre del 1714. I volem honorar no només la nostra generació, sinó els nostres fills i filles, nets i netes, que tenen dret a viure en pau, tenen dret a ser catalans i que tenen dret a ser independents per preservar la nació", ha afegit.

 Puigdemont ha convidat els catalans a plantejar-se la reflexió d'on venim i cap on anem, i ha proposat seguir el pensament del violoncel·lista Pau Casals, que en un discurs a l'ONU el 1971, va afirmar: "jo soc català". "Fem-nos aquesta pregunta i responem-la igual. Ell va fer un elogi de la Catalunya-nació que venia del Tractat de Pau i Treva [del segle XI]. Un país de pau, de cultura i de convivència. No era una reivindicació oportunista, hi ha una tradició històrica que ens ve de l'edat mitjana", ha insistit.

Puigdemont ha assegurat que tot això segueix vigent en la Catalunya actual, però l'Estat espanyol diu que els catalans no hi tenen dret i han de demanar permís. "No teniu dret a ser catalans com voleu ser, no teniu dret a ser nació", ens ha dit". I ha demanat reaccionar.

 

 

Borràs a Brussel·les: "Hi ha exiliats i milers de represaliats"

 

En el mateix acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha manifestat en francès i anglès a la capital comunitària, que el conflicte català no està resolt i que "encara hi ha exiliats i milers de represaliats". I ha recordat que això es produeix quan l'independentisme va assolir la seva més àmplia victòria en les darreres eleccions catalanes, assolint el 52% dels vots.

Borràs ha recordat que demà el Parlament atorgarà les medalles d'honor, i que aquest any seran especials. "L'Estat espanyol s'ha afartat de donar medalles als repressors, i nosaltres la donarem als reprimits i als qui els donen assistència", ha indicat. La presidenta de la cambra ha apuntat que no es tracta de cap condecoració sinó que són un reconeixement, i per això es lliuraran al Museu d'Història de Catalunya perquè consti com un episodi històric del país.

Borràs ha lloat Bèlgica i ha dit que sempre ha tingut una significació molt especial per a Catalunya. "Europa és el nord enllà espriuà, és on els catalans hem posat les esperances quan a casa nostra hi ha hagut repressió", ha afegit, i ha llegit una carta que l'escriptor Francesc Trabal va dedicar a la seva neboda Anna Maria a l'exili del 39.

"Que ben aviat puguem commemorar la Diada a Catalunya sense exiliats, sense repressió, independent i lliure", ha proclamat.

L'acte ha tingut com a convidat el periodista i promotor Tatxo Benet, i una actuació de la cantant Beth.