"Sé que a la Constitució no encaixa però ens hem guanyat ser tractats políticament de manera bilateral", ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la inauguració de la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró (Baix Empordà), organitzat per la fundació Olof Palme. En aquest sentit, el president ha reiterat que no assistirà a la conferència de presidents autonòmics per parlar de finançament, ja que considera que "les coses ja estan prou clares" i no servirà per aconseguir millores per a Catalunya. Anticipa que en sortirien "insatisfets" donada la història de cimeres presidencials i els seus resultats. Entén que l'avalen els 23 punts de l'expresident Artur Mas de fa dos anys i els 46 punts propis actuals

El president de la Junta de Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo, "ja ens ha advertit que no espera acceptar mai res que pugui satisfer Catalunya", ha afegit. En aquesta línia, entén que encapçalar el debat del finançament autonòmic té conseqüències dolentes per tots dos costats. Negatiu per a Catalunya que dona la imatge de pidolar, negatiu per a Espanya perquè un bon acord per Catalunya ha d'aplicar-se al conjunt d'autonomies "fins i tot a aquelles que no ho han demanat". 

Malgrat tot, Puigdemont no vol que això s'entengui com "un menyspreu" o "un desatenció" però és que des de Catalunya ja "estem treballant en un model de finançament". Ara bé, també assegura que quan el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el truqui per una entrevista, "jo hi aniré".

Pressupostos? Sense bola de vidre

S'aprovaran els Pressupostos de 2017? "No tinc la bola de vidre", ha respòs Puigdemont i en aquest sentit, s'ha obert a negociar no només amb la CUP sinó amb la resta de grups polítics. Segons el president, "són uns pressupostos fets amb bisturí, afinats al detall, són un exercici admirable d'eficiència econòmica." Sense voluntat d'augmentar més la pressió fiscal i amb més polítiques socials "necessàries i urgents." I tot plegat, malgrat que les transferències de l'Estat no els permeten fer "altres tipus de política". 

Pel que fa a la supressió de la deducció addicional per a la compra d'habitatge per a rendes de més de 30.000 euros, Puigdemont veu "exagerat" mostrar-ho com un "atac a les classes mitjanes". Calcula que suposa entre 30 i 60 euros l'any per a les persones que ja no gaudeixin d'aquesta deducció. 

"Estem gratant molt la pell, hi ha poc recorregut si no sabem que a Catalunya tenim una gran fortuna que no gravem, que es diu estat espanyol", ha etzibat Puigdemont.  

Els greuges com a "deure"

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha retret que a Puigdemont que aprofités l'entrega de Premis de Foment davant del rei Felip VI i la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, per assegurar que l'Estat ha "negligit" els seus deures amb Catalunya.

En la seva defensa, el president de la Generalitat ha considerat que va complir amb el seu "deure" com a cap de l'executiu. "El president ha de fer la seva feina i, anant a un lloc on hi ha gent molt rellevant que escolta, no esmentar els greuges em semblaria un frau", ha assegurat. Ans al contrari, "els ciutadans no ho haurien acceptat." A més, ha volgut concretar que "no era una llistat exhaustiu, podia ser molt més llarg però no es tractava de convertir-ho en un missal de greuges."

Reivindicar els greuges com a reconeixement de la realitat pel diàleg plural amb la voluntat d'arribar a acords que per ser potents, s'han de fer "des de posicions ben distants". I com a propòsit de bilateralitat, Puigdemont ha remarcat que sempre reitera una "absoluta disposició en pactar en la forma de votar."