La diputada del PSC, Meritxell Batet, ha estat expulsada temporalment de la direcció del grup parlamentari del PSOE al Congrés a l'espera que es resolgui la relació entre el PSOE i el PSC a nivell polític i orgànic, i els socialistes catalans no hi tindran representació. Així ho ha explicat el portaveu de la gestora socialista a Ferraz, Mario Jiménez, després de la reunió mantinguda per l'òrgan aquesta tarda. "La gestora aparta Batet de la secretaria adjunta fins que acabin les negociacions amb el PSC", ha dit Jiménez. Aquesta restarà a l'espera d'una decisió que no es prendrà fins d'aquí a dos mesos, almenys, i la vacant seguirà buida a la cambra baixa de moment.

D'aquesta manera, la gestora pot estar fent una diferenciació entre els diputats socialistes espanyols i els catalans que es van negar a abstenir-se en la investidura del president Mariano Rajoy. La qüestió és que català José Zaragoza va ser rebutjat per presidir la comissió mixta per a la Unió Europea, i finalment va ser substituït per Soraya Rodríguez. Tanmateix, els canvis no afectaran els tres portaveus del PSC, que continuaran al capdavant dels òrgans que ocupaven: Juan Ruiz, Mercè Perea i Manuel Cruz.

Així, darrere de la distinció entre PSOE i PSC pot haver-hi a més la voluntat d'allunyar de la direcció els diputats pròxims a l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "Quan es conformen els equips de qualsevol organització aquests sempre es fan responent a la capacitat i la confiança", ha argumentat Jiménez. Sota aquesta lògica, s'explicaria per què la portaveu de la comissió de Cooperació Internacional, Susana Sumelzo, també és expulsada, així com la balear Sofia Hernanz, de la direcció del Grup.

La qüestió és que amb el precedent de Zaragoza, la jutgessa Margarita Robles també esperava no sortir escollida per a la comissió de Justícia. Però Robles sí que continuarà al capdavant de la presidència de l'organ, com ha exposat el portaveu de la gestora. Tot apuntaria que Robles s'ha salvat després que el PSOE promogués el boicot contra l'exministre Jorge Fernández Díaz perquè la presidència socialista no perilli davant el PP. L'exjutgessa era fidel a Sánchez i un dels seus fitxatges estrella per al número dos en la llista de Madrid per a les eleccions generals del 26 de juny. 

Així i tot, la justificació de la gestora és una altra. "Quan dimiteix el secretari general, això afecta els grups. Però en les comissions, en la mesura del possible, si no hi ha cap qüestió que tingui a veure amb el ple del Senat i el Congrés, no tenen perquè veure’s afectades", s'ha defensat Jiménez. Al seu parer, el criteri de la purga hauria estat també la "capacitat". Ara bé, el portaveu de la gestora sí que reconeix que amb el PSC s'estaria fent una distinció. "Cal avaluar i reformular en un procés que està obert i el normal és que es tingui una especial consideració", ha reconegut.

Zaragoza al 2013

El de Batet és el mateix precedent que ja hauria viscut el mateix José Zaragoza l'any 2013, quan va decidir dimitir de la direcció del grup després de l'incompliment per part de 13 diputats del PSC de la disciplina de vot, en relació amb una votació sobre el dret a decidir de Catalunya. Aleshores va ser la primera vegada que el PSC votava diferent en tres dècades, i l'exsecretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, era l'exsecretari general de la formació. Precisament, Rubalcaba és en l'actualitat la personalitat que comanda des de l'ombra el poder provisional.

Mesa de treball PSOE- PSC

Donada la importància de la negociació entre PSOE i PSC a nivell orgànic, Jiménez també ha fet públics els noms dels diputats del PSOE i del PSC que integraran la comissió orientada a resoldre el nou encaix, com el primer secretari Miquel Iceta i el president de la gestora, Javier Fernández, van decidir. Per la banda dels catalans són Salvador Illa, Antonio Balmón, Meritxell Batet; per la banda dels espanyols, Elena Valenciano, Francisco Fuentes, Mario Jiménez. Però de moment, cap membre català estarà present al capdavant del poder de Ferraz o al Congrés, fet que resulta inèdit per primera vegada des que PSC i PSOE van signar el seu acord d'unitat l'any 1978.