El PSOE comença a escalfar motors al comitè federal d'aquest dissabte per donar llum verda al calendari i les regles del joc que acompanyaran els tres candidats, la presidenta del PSOE-A i d'Andalusia, Susana Díaz, l'expresident del Congrés i exlehendakari, Patxi López, i l'exsecretari general, Pedro Sánchez, en la batalla de primàries a la secretaria general socialista. La cursa està previst que culmini el 39 comitè federal de la formació, on es ratificarà el líder triat per la militància i s'aprovaran les idees que regiran el partit.

La reunió d'aquest dissabte es preveu sense sobresalts, enmig d'una batalla de focs creuats. La gestora socialista va reunir divendres a la tarda els secretaris d'organització dels territoris, on es va assolir un consens ampli perquè la data de la votació al secretari general sigui el 21 de maig. Això situaria la recollida del 5% d'avals, necessaris per formalitzar candidatura, entre els dies 20 d'abril i 4 de maig. Es preveu que la proclamació posterior es faci el 8 de maig, i tot seguit es donaran 10 dies per a la campanya informativa dels aspirants. El termini per inscriure's finalitza aquest divendres, però cal comprovar si els militants estan al corrent dels pagaments i si els nous afiliats satisfan els requisits necessaris.

Díaz està disposada a exhibir múscul, també en la recollida de signatures, com va alertar en la seva presentació a Madrid, envoltada de l'aparell de la formació –els expresidents Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i els exdirigents Alfonso Guerra i Alfredo Pérez Rubalcaba–. Per això, va dedicar bona part del seu míting de sortida a enumerar el llistat de persones que li'n donaven suport. A més, fa setmanes ha estimat els qui podrien votar a favor de la seva candidatura. 

El cens és precisament un dels assumptes més delicats, com a conseqüència de variacions en el mateix. També ho va ser per al PSC fa mesos. Després de la crisi per la investidura de Mariano Rajoy, el primer secretari, Miquel Iceta, finalment va aconseguir que els catalans poguessin seguir votant als òrgans de direcció. Es va establir que el cens no hagi de ser específic per al PSC, sinó que només no serien inclosos els qui així ho demanessin. Aquest dissabte, de fet, es ratifica l'acord d'unitat a què es va arribar entre ambdós partits, però que suposa laminar de facto la sobirania del català.

En oposició a Díaz, López ha endegat una candidatura molt més silenciosa, on és de difícil estimació quins podrien ser els seus avals. L'exlehendakari ha quedat desdibuixat després que Sánchez hagi polaritzat les posicions entre un PSOE de l'"establishment" i un altre d'orientat a reconèixer la plurinacionalitat, donar més poder a la militància i revitalitzar l'esquerra. És a dir, a apropar-se al discurs de Podemos -a més de vincular Díaz amb la gestora. Per això, la principal preocupació de l'andalusa serà aconseguir treure's la imatge que és la candidata preferida del Partit Popular i de l'aparell.

Un element, però, que ha fet derrapar a l'exsecretari general és el finançament de la campanya. A petició de Ferraz, ha hagut de tancar el crowdfunding, i haurà de vehicular les despeses a través dels comptes del partit. Segons la Llei de Finançament de Partits, les donacions anònimes estan prohibides; els diners recaptats serien considerats "il·legals" i el PSOE podria tenir problemes. Així i tot, Sánchez podrà gastar els 100.000 euros que duia recaptats fins al tancament, sense oferir el nom dels donants. Aquesta xifra és a hores d'ara el seu principal aval. 

Aquest dissabte també s'aprovarà el projecte coordinat pel diputat basc Eduardo Madina i l'economista José Carlos Díez, i que des d'ara s'obrirà per a les esmenes dels militants. A aquest procés se sumaran Sánchez i López, que han presentat els seus projectes alternatius i que tractaran d'aportar idees per aquesta via. Així, amb els tres bòlits a la casella de sortida, el primer xoc serà el debat previst entre els tres candidats, on es preveu que la temperatura s'escalfi i els autos xoquin, enmig del vel de fum vermell que entela la seva voluntat de poder.