El Parlament ha celebrat aquest dimarts a la tarda un ple monogràfic sobre la seguretat al país, un debat que va demanar el PSC i que se suma al d'energies renovables que es va produir fa dues setmanes i el de Rodalies, demanat a instàncies del president Pere Aragonès, que es farà en les properes dues. Tot i exhibir un to constructiu, la majoria dels grups de l'oposició han reclamat canvis en l'estratègia de seguretat a Catalunya davant l'increment dels fets delinqüencials, de la percepció d'inseguretat i dels aldarulls dels darrers mesos en algunes localitats del país, com ara Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat o Manresa. En aquest sentit, els socialistes han traslladat la seva "preocupació" per la situació actual i la percepció d'"impunitat" que hi ha en alguns casos. El diputat Ramon Espadaler ha instat el Departament d'Interior, encapçalat per Joan Ignasi Elena, a "canviar el rumb" de les polítiques de la conselleria i "enviar a la paperera de la història" la direcció impresa "acordada amb la CUP" quan els anticapitalistes van anunciar que donarien suport a la investidura d'Aragonès: "Ja que ara no els donen suport, abandonin el que van pactar i restitueixin l'autoritat d'aquells que ens protegeixen".

Qui fou conseller d'Interior, ara a les files del grup parlamentari del PSC, ha sintetitzat el full de ruta que plantegen els socialistes en tres eixos: "Mà de ferro amb els delinqüents, treball conjunt amb els ajuntaments i cuidar aquells qui ens cuiden; cal empoderar la policia i subratllar la seva autoritat". Espadaler ha retret el discurs "poc autocrític" del president Aragonès i del conseller Elena, apuntant que aleshores no sabia "per què hi ha problemes de seguretat si les coses es fan tan bé". "Amagar el cap sota l'ala no ens porta enlloc", ha sentenciat. En el marc d'aquest debat, també ha intervingut el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha fet una crida a no "fer alarmisme" i a aprofitar el monogràfic de seguretat per traslladar un "clar missatge de suport a les forces de seguretat".

Des de Junts, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha emfatitzat que el Govern "no està fent bé les coses" perquè, tot i l'increment d'efectius, hi ha un increment de la inseguretat i dels fets delinqüencials: "És evident que alguna cosa falla en la gestió del Departament". Per aquest motiu, Batet també ha apel·lat a canviar el rumb i ha demanat "més participació, acció i transparència" a Aragonès i Elena amb l'objectiu de "revertir l'increment de la inseguretat". El dirigent juntaire ha subratllat el suport del partit als Mossos i ha demanat "no desprestigiar-los". De fet, Junts ha proposat que els Mossos puguin ser membres de ple dret en organismes internacionals, de manera que es vagi més enllà de la cooperació amb aquestes institucions: "La sobirania beneficia la qualitat de vida dels catalans". En paral·lel, la diputada juntaire Mercè Esteve ha criticat que un Govern amb 33 diputats "decideixi l'estratègia en seguretat de manera unilateral".

Albert Batet ple seguretat Parlament 7 novembre 2023   Carlos Baglietto
Albert Batet, durant la seva intervenció en el debat monogràfic sobre seguretat / Foto: Carlos Baglietto.

La CUP demana "més inversió social" per tenir més seguretat

Per la seva banda, la CUP ha criticat els discursos de la "persecució, por, exclusió, de tots contra tots i de la mort dels drets" que pronuncia l'extrema dreta i ha alertat del fet que hi hagi altres formacions que acabin "assumint-lo i entomant-lo com a propi". El diputat Xavier Pellicer ha defensat que allò que genera inseguretat són les "falses certeses en moments on tot està en qüestió" i ha volgut adreçar un "missatge d'esperança": "Ens aferrem a viure vides dignes, només col·lectivament donarem resposta a les múltiples crisis de la societat". Segons els anticapitalistes, el millor antídot contra la inseguretat és la construcció de "comunitats cohesionades i fortes", fet que es tradueix en què hi hagi més "inversió social": "Parlar de seguretat és parlar de drets socials, per a tota la població i sense exclusions, parlar de vides dignes". Des dels comuns, també han reclamat que, per guanyar seguretat, cal "combatre les desigualtats". Finalment, Vox, Cs i PP han posat l'accent en l'increment dels fets delinqüencials i la formació d'extrema dreta ha acusat el Govern de convertir Catalunya en el "paradís de la delinqüència": "Són uns negacionistes de la inseguretat".