Les primàries del PSC decidiran aquest vespre el guanyador d'un cara a cara molt igualat per al lideratge dels socialistes, entre l’actual primer secretari, Miquel Iceta, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Les apostes atorguen un lleuger avantatge a Iceta, però ningú s’atreveix a donar per perduda la cursa de Parlón. El frec a frec entre els dos líders socialistes es decidirà en ple debat sobre el "no" a Rajoy i enmig un complicat repartiment de forces, en un moment delicat per la situació política i pel partit.

No obstant, a hores d’ara, un dels temors entre els pesos pesats de la formació socialista és que el resultat cremi un dels dos contendents: que pugui acabar frustrant les expectatives de Parlon, l’aposta de futur més consolidada que té el partit, o que talli d’arrel la gestió del dirigent socialista que ha sabut conduir amb més habilitat el complicat periple del PSC dels darrers anys.

Aquest temor s'intueix rere el silenci d’alguns dels noms clau del PSC, com Núria Marín, l’alcaldessa de l’Hospitalet -la segona ciutat de Catalunya i la més important en mans socialistes-, o d’Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i durant molts anys una de les veus més determinants de l’aparell socialista. Cap dels dos ha volgut apostar públicament per un dels candidats.

Procés exemplar

En contrast amb el daltabaix que viu el PSOE, el procés de primàries del PSC ha transcorregut de manera exemplar en les files socialistes. Iceta no ha amagat les crides que ha plantejat a Parlon per intentar articular una fórmula de bicefàlia que evités l’enfrontament, mentre que l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha deixat clar que si aconsegueix la victòria a les primàries proposarà a Iceta que mantingui el lideratge socialista al Parlament.

Experiència d’Iceta

El primer secretari, que exhibeix com a principal valor l’experiència, ha recollit el suport d’alguns dels noms que han marcat la història dels darrers anys del PSC, com l’ex-president José Montilla, l’ex-alcaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre, l’ex-ministre Josep Borrell, i l’ex-alcalde de Barcelona Jordi Hereu, que li han fet costat durant la campanya.

En assumir el lideratge del partit el 2014, Iceta va aconseguir frenar la caiguda en picat que havia desfermat el seu predecessor, Pere Navarro, amb desconcertants cops de volant en relació al procés sobiranista. Per aconseguir-ho no ha dubtat a arrencar a ballar cada cop que les circumstàncies ho han requerit.

No obstant, també el seu dilatat recorregut per la sala de comandament de l’aparell socialista li ha provocat alguns enemics que han aprofitat aquesta cita per passar comptes, com l’alcalde de Sant Joan Despí, Antonio Poveda, un clàssic de l’aparell ara sorprenentment alineat amb Parlon.

La renovació de Parlon

L’alcaldessa de Santa Coloma, de la seva banda, ha fet bandera de la renovació i la joventut, i ha exhibit el suport de dirigents municipals i quadres joves del partit.

Parlon va obtenir el millor resultat del PSC a les eleccions municipals del 2015 i el seu nom fa temps que apareix com la dirigent amb més possibilitats per dirigir la formació. Amb tot, en l’anterior congrés socialista va fer un pas enrere de darrera hora per no concórrer a la primera secretaria. De fet, va protagonitzar una espectacular plantada a les portes del consell nacional on s’esperava la seva intervenció perquè anunciés la candidatura per substituir Navarro. D'aquella cimera, però, en va sortir com a viceprimera secretària del partit. Igualment, tampoc va voler figurar el passat 27-S a la llista d’Iceta en les eleccions al Parlament. 

Dins del PSC han expressat públicament alguns dels parers més crítics en relació a la posició del PSOE davant les reivindicacions catalanes d’un referèndum independentista.

El "no" al Congrés

El debat sobre el lideratge del PSC ha mantingut en tot moment com a teló de fons l’explosió interna que ha viscut el PSOE. Tant Iceta com Parlon han defensat l’aposta pel "no" a Rajoy dels diputats catalans al Congrés, però també aquest punt podria veure’s molt condicionat pel resultat.

De fet, aquesta serà la principal decisió que haurà d’entomar el guanyador de les primàries a partir del moment en què, com és de preveure, el PSOE anunciï el seu vot davant la investidura de Rajoy. Arribarà aleshores el moment d'obrir o no la porta al trencament de la disciplina de vot dels diputats socialistes catalans a Madrid. D'aquí l'interès amb que es contempla des del PSOE aquestes primàries. Des de Ferraz fins i tot s'ha assenyalat la cita catalana com a raó per ajornar el comitè federal que haurà de decidir el sentit vot en el debat d'investidura.