Crida a l'entesa per uns nous pressupostos per a Catalunya. El grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot i el del PSC s'han emplaçat avui a parlar-ne amb el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. Si bé el republicà ha reiterat que al Govern "prioritzen" l'acord amb la CUP, ha mostrat la seva disponibilitat per tal que altres forces de la cambra "s'hi afegeixin".

"Per què no obre ronda de contactes amb altres grups, i no només la geometria variable entre Montoro i CUP?", ha lamentat el diputat socialista Òscar Ordeig. "Volem acords que permetin encarar l'emergència social", ha clamat el diputat ecosocialista Joan Coscubiela, afirmant que "som conscients de la dificultat dels pressupostos, però sis mesos després no han sigut capaços de concretar uns eixos bàsics".

Aproximacions per una proposta de comptes que l'executiu promet presentar al mes de maig. Junqueras s'ha obert a asseure's a la taula per parlar de cadascuna de les qüestions que els grups d'esquerres li han fet arribar. Entre d'altres, la progressivitat del tram de l'IRPF que controla Catalunya o la reinstauració de l'impost de successions. "Estudiem-ho sabent que els límits són molt magres, estrets", ha apuntat.

Continuisme

La sessió parlamentària ha servit als grups per comprendre els punts fonamentals amb què està treballant la conselleria. "Mantindrem les línies pressupostàries amb alguns afegitons importants com el pla de xoc i els compromisos del ple sobre la pobresa", ha explicat Junqueras, que ha assenyalat que "part d'això és possible gràcies a la rebaixa general del pagament d'interessos".

La revelació ha generat crítiques des de les files socialistes. "Creiem que hi ha capacitat de millorar ingressos", ha afirmat Ordeig, i és que "no volem un pressupost continuista amb retocs, el volem de canvi". Per això, entre altres mesures, ha plantejat "posar-s'hi amb les competències que tenim", "sense esperar al que pugui passar d'aquí a dos anys", com un nou pla de finançament o una quitança del FLA pel dèficit fiscal.

"Al matí fan declaracions grandiloqüents sobre la desconnexió i a la tarda agafen el pont aeri. Dissimulen amb grans jocs florals el pragmatisme", ha apuntat Coscubiela, que creu que JxSí ha de decidir entre una cosa o l'altra. Si són realistes, l'ecosocialista ha dit que els acompanyaran a exigir un millor finançament per a Catalunya i posar fi a l'asfíxia financera, bo i remarcant que part de la caiguda d'ingressos "té a veure amb les decisions del Govern".

Hisenda

L'endarreriment en la correcta posada en marxa de la Hisenda catalana, que ha de servir per recaptar impostos en un eventual Estat independent, ha estat reconeguda pel mateix conseller d'Economia, davant les càrregues dels podemistes. "És molt millorable", ha insistit el diputat de la confluència, que considera que en altres comunitats com Andalusia la tenen més desenvolupada malgrat no tenir uns governs que "s'han passat molt de temps parlant de ruptures amb l'Estat espanyol" i fent "discursos abrandats que no tenen res a veure amb la realitat".

Aquest punt que Oriol Junqueras ha evitat valorar extensament, ha vingut precedit d'una curiosa reiteració que ja havia fet al matí: El vicepresident ha defensat les dificultats de Cristóbal Montoro al capdavant del Ministeri d'Hisenda. Junqueras, que ja s'ha vist amb el ministre en almenys dues ocasions, sembla haver llimat certes asprors. "El cost de la seguretat social a Espanya ha passat de 135.000 milions a 185.000 milions", ha expressat, assegurant que "és una dificultat objectiva que li reconec".