La convocatòria d'eleccions en ple estiu pot provocar inconvenients, ja que, una gran part de la població espanyola està de vacances. Amb aquest problema s'han trobat a Ponferrada (Lleó) on només s'ha aconseguit completar 1 de les 84 meses electorals de cara a les eleccions generals del 23-J, segons avança El Mundo. Precisament, en aquesta localitat ja van tenir problemes per constituir les meses en els comicis del 28-M. La Junta Electoral de Zona de Ponferrada ha definit la situació com "un panorama desolador". Les Juntes Electorals ja han enviat les notificacions per tots els ciutadans que hauran de formar part d'una mesa electoral, tant de president com de vocals, a més dels seus respectius suplents. La normativa de la JEC contempla una sèrie d'excuses per poder evitar aquesta cita amb la democràcia. La data inusual de les eleccions ha obligat a acceptar noves al·legacions per deslliurar-se'n, com per exemple, tenir un viatge contractat.

📃 Llistes electorals a les generals 2023: partits i candidats

280 al·legacions a Ponferrada 

La casuística de l'avançament electoral està portant problemes en alguns territoris espanyols. En els darrers dies, a Ponferrada, s'han rebut 280 al·legacions de persones convocades a formar part de les meses —entre presidents, vocals i suplents calen 756 persones—.

La situació és especialment complicada a determinades zones de Castella i Lleó. En concret a la ciutat de Lleó, la xifra habitual acostuma a situar-se al voltant de les 600 al·legacions, en canvi, només en aquesta població, aquest dilluns ja se n'havien registrat 650. A més, només s'han constituït 56 de 361 meses, és a dir, menys de la meitat. La mateixa situació s'està donant a Àvila, on s'han registrat excuses insòlites que no s'havien registrat en altres eleccions. De moment, ja s'han superat les 250 al·legacions, una xifra també més elevada que l'habitual. Només en els primers dies les Juntes Electorals de Zona van rebre més de 5.000 excuses.

🗳️ Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Correus reforça el servei 

Les eleccions en període estival estan provocant que molta gent sol·liciti el vot per correu perquè preveu que no estarà a la seva localitat el pròxim 23-J. Per tal de reforçar el servei, Correus ha contractat 19.400 persones de reforç i està posant "tots els recursos necessaris" per garantir el compliment dels compromisos per gestionar el vot per correu. Així mateix, assenyala que s'han ampliat els horaris d'obertura de les oficines. Des del 3 de juliol, les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral està enviant la documentació per votar a casa de les persones que han sol·licitat aquest sistema de vot i ho continuarà fent fins al 16 de juliol, que és la data límit per rebre la documentació.

Segons informa Correus, el carter o cartera farà almenys dos intents d'entrega en mà al destinatari, deixant l'avís perquè vagi a recollir-la a l'oficina més pròxima en cas de no ser possible fer l'entrega personalment. Per poder entregar la documentació, el personal de Correus comprovarà la identitat del votant amb el DNI, passaport o carnet de conduir. En cas que una persona que hagi sol·licitat el vot per correu a una direcció hagi de marxar i encara no ha rebut la documentació, pot fer un tràmit "amb el temps suficient" per canviar la direcció postal on vol que li enviïn. Pel que fa al procés per dipositar el vot, si no es pot anar de manera presencial a una oficina de Correus, és possible delegar el vot amb una autorització firmada per l'elector. El termini per votar per correu acaba aquest dijous 13 de juliol.