El principal diari de Suïssa, el Neue Zürcher Zeitung, ha reclamat a la Comissió Europea que mediï al conflicte català. En un article firmat pel responsable d'internacional, Andreas Ernst, el mitjà demana a Brussel·les que "ha d'assumir la qüestió políticament".

"Puigdemont té raó en una cosa: la UE hauria d'abandonar la seva constant no ingerència al conflicte de Catalunya. Els seus bons oficis són ara demandats. La qüestió de Catalunya és també un problema europeu", assegura.

La forma de fer-ho, però, no ha de ser una intervenció, segons s'assegura a l'escrit, sinó més aviat una mediació, i posa d'exemple els Balcans. "Per això, la UE compta amb diplomàtics experimentats que han demostrat la seva validesa en la diplomàcia de crisis als Balcanes, per exemple. També disposa de fons i recursos que faciliten a les parts implicades tragar un glop amarg a un o l'altre", subratlla.

Captura

L'article també carrega contra el poder judicial espanyol, al qual acusa de "cometre un perillós error si creu que es pot resoldre la qüestió de Catalunya amb les seves sentències. Al contrari: les seves llargues condemnes de presó estan convertint els independentistes en màrtirs i donant un nou impuls a la idea de la secessió".

Els contres per a l'independentisme

El diari suís també talla, en certa mesura, les ales a les aspiracions dels independentistes, ja que, per una banda, assegura que el conflicte s'ha de resoldre dins de la Constitució espanyola. També assegura que la Comissió Europea ha de deixar clar al govern espanyol que la seva hipotètica mediació no suposa la temuda "internacionalització" del conflicte.

Sobre la qüestió territorial tampoc demana solucions gaire concretes, ja que afirma que "no existeix cap base jurídica perquè es fiqui en qüestions d'integritat territorial dels Estats membres". "Brussel·les tampoc no pot ser l'àrbitre en el conflicte. Però pot utilitzar una diplomàcia discreta i persistent per mostrar a les parts on hi ha espai per al compromís. No funcionarà sense ells", apunta.

"Al cap i a la fi, la UE no és un actor internacional qualsevol que interfereix i persegueix els seus propis interessos. En el millor dels casos, actua com un mitjancer honest que ajuda a estabilitzar la relació entre la Comunitat Autònoma de Catalunya i el Regne d'Espanya", sentencia.