A Europa estan apareixent els primers dubtes sobre si a Espanya es persegueix la llibertat d'expressió. La revista Stern, un dels tres grans setmanaris alemanys, s'ha preguntat obertament si aquest dret està en risc a l'Estat espanyol i ha carregat contra els jutges. En un reportatge sobre la detenció del raper Pablo Hasél, el setmanari explica que "Espanya ha tancat a la presó el raper Pablo Hasél, proporcionant un altre exemple de com els jutges reprimeixen els artistes, músics i polítics crítics". "Està en perill la llibertat d'expressió en aquest país de la UE?", es pregunta.

La informació d'Stern és una mostra de com les protestes en defensa de la llibertat d'expressió, amb un govern espanyol fortament dividit, estan erosionant la imatge d'Espanya a la UE, que ja no era de les més positives a causa de la repressió al moviment independentista.

Stern"Com la Justícia espanyola actua contra els artistes", titula la revista Stern

La revista es pregunta si Espanya "està a l'altura de la Xina o l'Iran" després de tot el que ha passat. "Segons les veus crítiques, el cas Hasél mostra clarament que la llibertat d'expressió no està garantida en la democràcia espanyola", explica. I recorda que el comitè de drets humans de l'ONU va criticar Espanya el 2015, perquè al seu entendre "va posar en risc els drets fonamentals amb el pretext de la lluita contra el terrorisme".

Segons Stern, la llista de músics que han estat objecte de la Justícia espanyola per les lletres de les cançons "és llarga". "César Strawberry, La Insurgencia, Casandra i també Valtònyc. Aquest darrer va ser condemnat el 2017 a tres anys i mig de presó per apologia del terrorisme i injúries greus a la Corona espanyola", explica. Però recorda que el raper mallorquí es va exiliar a Bèlgica, i que els jutges de Gant i el Tribunal de la UE s'han oposat a la seva extradició.

D'altra banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s'ha adreçat aquest divendres a diverses autoritats europees perquè intervinguin en el cas del raper Pablo Haseldesprés que hagi ingressat a la presó per condemnes per les lletres de les seves cançons. Ribó ha remarcat que la llibertat d'expressió "no té límits" i que és precisament això el que marquen els tribunals europeus.

En aquest sentit, ha apostat perquè de la mateixa manera que es va aprovar l'informe sobre els parlamentaris detinguts a Europa, en referència als casos de Turquia i l'Estat amb els polítics catalans condemnats pel procés, es faci ara el mateix en relació amb la llibertat d'expressió a Espanya. Ribó s'ha reunit a la presó de Ponent amb Hasel i ha assegurat que l'ha vist "fort".