El nou rei Carles III ha fet un primer comunicat aquest vespre de dijous, després de la mort de la seva mare, la reina Elisabet II. En una breu declaració com a monarca britànic ha indicat que la mort "és el moment de més gran tristesa per a mi i per a tots els membres de la meva família". "Plorem profundament la pèrdua d'una sobirana apreciada i d'una mare encara més estimada. Sé que la pèrdua se sentirà profundament a tot el país, als reialmes i a la Commonwealth, i per part de nombroses persones a tot el món. Durant aquest període de dol i canvi, la meva família i jo quedarem reconfortats i sostinguts per la convicció del respecte i el profund afecte amb el qual la reina era tan àmpliament reconeguda".

🔴 Mor la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

Aquesta ha estat la primera comunicació oficial que Carles de Gal·les ha fet com a rei d'Anglaterra minuts després del traspàs de la seva mare. Durant tota la jornada s'ha fet evident la preocupació de la casa reial per la salut de la reina, fins al punt que a la tarda tota la família s'ha adreçat a Escòcia per estar al seu costat.

La reina Elisabet II d’Anglaterra ha mort a l'edat de 96 anys. El palau de Buckingham informava aquest dijous al migdia que la reina dels britànics es trobava sota supervisió mèdica, i que el seu estat de salut preocupava als metges. S’han confirmat els pitjors presagis, i ha acabat morint al Castell de Balmoral, a Escòcia. Fins allà s’hi ha desplaçat el príncep de Gal·les, el seu fill Carles, per acompanyar la seva mare durant els seus últims moments. Elisabet II ha mort poc més d’un any després que ho fes el seu marit, el príncep Felip, duc d’Edimburg.

Elisabet II abandona aquest món havent-se convertit en una monarca global. Durant el seu mandat de setanta anys, ha arribat a visitar fins a 126 països, per tal de teixir aliances entre el Regne Unit i altres Estats de la resta del món. A causa de la colonització britànica arreu del planeta, Elisabet II ha estat la cap d’Estat de 16 països, que inclouen el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Ha estat, doncs, la líder de la Commonwealth, La Mancomunitat de Nacions conformada per 54 països. Es tracta de territoris que abans formaven part de l’Imperi Britànic. Elisabet II va optar també per teixir una reconciliació entre els països que es van enfrontar durant la Segona Guerra Mundial, així com a la Guerra Freda. La reina britànica, per exemple, va viatjar l’any 1965 cap a l’Alemanya Occidental i va visitar Berlín. 

Elisabet II, la reina d’Anglaterra més longeva, ha viscut la Segona Guerra Mundial quan encara no regnava, i va ser responsable de la corona quan l’home va arribar a la lluna, durant la Guerra Freda, durant la presidència de Margaret Thatcher, ha viscut la caiguda del mur de Berlín, l’adhesió del seu país a la guerra de l’Iraq, el Brexit, la pandèmia del coronavirus i la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, entre molts i molts altres esdeveniments històrics. La fins ara monarca anglesa també ha viscut el desmantellament de l'imperi britànic.