La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha deixat sense efecte una ordre firmada per la seva antecessora en el càrrec, Consuelo Madrigal, de setembre de 2016, en la qual s'instava el fiscal en cap de Madrid a oposar-se a la tramitació de comissions rogatòries relacionades amb la causa oberta a l'Argentina per crims franquistes entre 1976 i 1978, segons han confirmat a Europa Press fonts fiscals.

La decisió de Delgado s'ha materialitzat en una nota interna que s'ha remès a tots els fiscals en cap d'Espanya amb l'objectiu d'evitar posar traves als procediments que requereixen cooperació jurídica internacional. En el cas concret de la querella argentina, suposarà donar compliment, en aquest cas, del Conveni de Cooperació en matèria de justícia penal que hi ha entre Espanya i l'Argentina. En tot cas, les peticions que vagin arribant s'estudiaran de forma individualitzada, tenint en compte si s'ajusten o no a l'esmentat conveni segons les mateixes fonts.

La decisió de la Fiscalia de no oposar-se a les diligències que puguin realitzar-se pot tenir transcendència de cara a l'última citació realitzada en aquest assumpte per la titular del jutjat criminal i correccional federal 1 de la República Argentina, María Servini, que ha fixat per al pròxim 3 de setembre l'interrogatori via telemàtica de l'exministre Rodolfo Martín Villa, imputat en aquest procés.

Citació de Martín Villa

Servini pretén determinar les possibles responsabilitats de Martín Villa en presumptes crims del règim franquista, com la matança del 3 de març de 1976, en la qual cinc persones van morir i més d'un centenar van resultar ferides per trets de la Policia Armada contra els participants en una protesta obrera que se celebrava a Vitòria.

La coordinadora Ceaqua, que representa les víctimes, també li imputa responsabilitat en la mort de Rafael Gómez Jáuregui a Rentería; de José Luis Cano Pérez a Pamplona; de Francisco Javier Núñez a Bilbao —totes elles ocorregudes el 1977—, així com de José María Zabala Erasun a Hondarribia i de  María Norma Menchaca a Santurtzi, ambdues un any abans. També demanen d'aclarir els successos esdevinguts a la ciutat de Pamplona el juliol del 1978 durant la celebració de les Festes de San Fermín.

L'últim intent de la jutgessa Servini d'interrogar Martín Villa va ser del mes de març passat, quan va sol·licitar viatjar al nostre país el dia 20 d'aquell mes mitjançant un escrit dirigit a la Direcció d'Assistència Jurídica Internacional en Matèria Penal del Ministeri de Relacions Exteriors i de Culte. La crisi de la Covid-19 va fer impossible aquesta visita i el seu posterior ajornament al mes de maig.