El president de Colòmbia, Gustavo Petro, no s’ha fet enrere i ha insistit aquest dijous a denunciar el colonialisme espanyol davant de l’actual president del país, Pedro Sánchez. En la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut tots dos mandataris a La Moncloa, el colombià ha assenyalat que el seu Estat va ser, en el passat, víctima de l’herència “feudal” de la cultura europea. Dies després de ser criticat per referir-se a aquella etapa com a “jou espanyol”, Petro ha tirat pel dret i ha reivindicat el seu posicionament just al costat de Pedro Sánchez.

No hi ha hagut, però, ni rastre del seu passat com a observador internacional del referèndum de l’1-O. El president colombià no ha fet cap menció a aquest episodi de la seva trajectòria política, i només s’ha expressat sobre les seves paraules relacionades amb el colonialisme espanyol. “No crec que sigui problemàtic dir-ho”, ha manifestat Petro des de La Moncloa. Així doncs, ha tornat a lloar les revolucions que van “alliberar” els sud-americans —així com altres poblacions d’arreu del món— que eren víctimes del colonialisme.

Gustavo Petro, observador de l’1-O

Gustavo Petro és president de Colòmbia des del passat mes d’agost, i és el primer polític d’esquerres que ostenta aquest càrrec al país. Abans, però, havia estat militant d’una guerrilla colombiana. Ha estat, doncs, des de jove vinculat a la política del seu país. I, el 2017, va participar al referèndum d’autodeterminació de l’1-O com a observador internacional. “Soc a Catalunya com a testimoni del seu referèndum per la independència; detencions… el govern espanyol reprimeix el referèndum”, va escriure el 30 de setembre del 2017, quan quedaven poques hores perquè obrissin els col·legis electorals.

Quan se li va proposar a Petro de viatjar cap a Catalunya per fer d’observador internacional, no s’ho va rumiar gens i va dirigir-se ràpidament cap a Barcelona. No era la primera vegada que l’actual president de Colòmbia viatjava a la capital catalana, per conèixer projectes urbanístics i mediambientals.

L’1-O, però, l’objectiu era ben diferent. Després de passar per escoles de Barcelona i Badalona, Petro va veure amb els seus propis ulls la violència de la policia espanyola. “700 ferits, l’esquerra tradicional i la dreta espanyoles els rebutges; però aquí hi ha una democràcia ciutadania, Catalunya”, escrivia l’actual president de Colòmbia l’1-O al seu compte de Twitter.

És més, llavors, que no ostentava cap càrrec institucional, va arribar a comparar l’Espanya governada per Mariano Rajoy amb la de Francisco Franco: “Espanya s’ha convertit en una dictadura a Catalunya. En aquest moment ens sobrevolen helicòpters; es repetirà 1936?” escrivia també a les seves xarxes socials. El va sorprendre també el contrast entre “l’odi” dels “canals privats” de televisió espanyols, amb l’actitud dels catalans: “El poble surt a cantar”.

De fet, Petro va insistir en l’autoritarisme del govern espanyol reaccionant a l’aplicació de l’article 155 amb un comentari irònic: “I diuen que és una democràcia”, va escriure al seu compte de la xarxa social de l’ocellet. Un cop declarada la independència a Catalunya, l’actual president colombià va animar “les repúbliques llatinoamericanes exespanyoles” a posicionar-se en favor dels catalans.

Vox, contra Gustavo Petro

D’altra banda, aquesta mateixa setmana Vox ha muntat una protesta contra Petro. El líder del partit ultradretà, Santiago Abascal, va comparar el colombià amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, i va assegurar que Petro és un “terrorista no penedit”. El president de Colombià va ser convidat aquest dimecres a pronunciar un discurs al Congrés dels Diputats, i la formació ultra va abandonar l’hemicicle en el moment que aquest es disposava a iniciar el seu discurs.

Tenint en compte la manera de pensar de Petro, Abascal va assegurar que el líder de l’esquerra colombiana va “insultar” Espanya. Es referia també a unes paraules que Petro va pronunciar fa uns dies, just abans de dirigir-se cap a Europa. En el Dia del Treballador, va animar el poble a mobilitzar-se i va lloar les persones que durant l’etapa colonial van lluitar per la independència per lliurar-se “del jou espanyol de la Corona”.

"Molt amic" d'Oriol Junqueras

Dimecres, durant la recepció dels diputats del Congrés a Gustavo Petro, el president de Colòmbia va assegurar tenir una bona relació amb Oriol Junqueras, amb qui es va reunir el passat mes de novembre al seu país. Als passadissos de la cambra baixa, quan el colombià va apropar-se a la línia de salutació dels diputats, la portaveu d'Esquerra Republicana Carolina Telechea va donar-li "records" del president del seu partit. "Moltes gràcies, som molt amics", li va respondre Petro a la diputada, a més de desitjar "sort" a la formació.

Carolina Telechea Gustavo Petro
Carolina Telechea saludant Gustavo Petro als passadissos del Congrés