La ressaca electoral de diumenge ha dipositat els focus damunt de Junts, després que els set diputats que aquesta formació ha aconseguit al Congrés apareixen com a decisius per fixar el futur del govern de l'Estat. Això no obstant, aquest protagonisme no amaga el fet que la candidatura de Míriam Nogueras va perdre diumenge un diputat i 137.591 vots amb relació al 2019. A més, el balanç d'aquests comicis s'afegeix a l'aconseguit el mes de maig a les municipals, quan Junts va poder salvar els mobles gràcies a la candidatura de Xavier Trias a Barcelona, però no va ser capaç d'aprofitar-ho a l'hora de plantejar els acords postelectorals. Tot plegat ha aparegut aquest dilluns a la reunió de l'executiva del partit, on diverses veus han expressat la preocupació per la deriva de la formació, per la constant pèrdua de vots i per la incapacitat de capitalitzar l'ensorrament de la resta de forces independentistes.

Junts tenia pendent aquest debat i l'havia ajornat per la convocatòria de les eleccions generals, però el resultat d'aquest cap de setmana no ha fet més que assenyalar la urgència d'analitzar la situació. Així ho han subratllat diverses veus, representants del sector més pragmàtic del partit, com els exconsellers Jaume Giró i Victòria Alsina, però també representants del sector turullista, com les també exconselleres Violant Cervera i Lourdes Ciuró, o de l'entorn de Laura Borràs, com el secretari d'organització, David Torrents. El debat de l'executiva, que ha obert una intervenció de Turull i ha tancat Laura Borràs, ha acumulat nombrosos torns de paraula en què s'ha compartit la preocupació pel balanç electoral.

Revés electoral

Tots ells coincideixen que el contundent revés que han rebut els adversaris no serveix com a excusa per postergar una anàlisi i un replantejament de les estratègies. De fet, aquesta situació de caiguda general de l'independentisme encara subratlla més la preocupació davant la incapacitat de Junts de captar vots en un moment en què ERC s'ha ensorrat amb 400.000 vots menys i ha perdut gairebé la meitat d'escons, mentre que la CUP ha quedat esborrada del Congrés, després de perdre 148.000 vots.

Malgrat aquest context, al final, Junts no ha aconseguit ni tan sols arribar als 400.000 vots i aquesta ha estat una de les circumstàncies que ha encès les alarmes, fins al punt que l'exconsellera Ciuró hauria advertit que no volia acabar sent membre d'un partit de menys de 200.000 vots sinó d'un partit d'un milió de votants, en una reflexió que ha estat compartida pel secretari d'organització.

Negociacions amb el PSOE

Això no obstant, la d'avui ha estat una reunió en què s'han expressat opinions, però no s'ha avaluat les raons d'aquesta situació ni estratègies a seguir. Aquesta feina d'anàlisi ha quedat ajornada per a una reunió extraordinària de l'executiva ampliada a finals d'agost en un lloc encara per concretar, similar a la que el partit va celebrar l'any passat per les mateixes dates a Pals.

Mentrestant, la pressió ha quedat, de nou, situada damunt del secretari general. Després que Turull es va encarregar personalment de les negociacions posteriors a les municipals, en què Junts va acabar quedant fora de la Diputació de Barcelona, Lleida i Tarragona, amb el malestar intern que això ha provocat al territori, ara té al davant un "matchball", segons un destacat membre de Junts, arran de les negociacions que es posaran en marxa a conseqüència del resultat de les generals. De com se'n surti d'aquest nou envit pot dependre, segons algunes fonts, que Junts es pugui plantejar convocar un congrés a la tardor.

De moment, pel que fa a les converses amb el PSOE posteriors a les eleccions generals, la direcció del partit ha constatat que no s'ha rebut cap comunicació per part del partit de Pedro Sánchez per obrir negociacions, més enllà dels habituals contactes de la nit electoral, per la qual cosa s'ha acordat abordar aquesta qüestió dilluns vinent una nova reunió de l'executiva, que no estava prevista atès que el secretari general està fora del país i que s'haurà de celebrar de manera telemàtica. Allà s'haurà de constatar si el PSOE fa alguna proposta de negociació i en quins termes la planteja després que Junts ha deixat clar que les seves exigències es fonamenten en l'amnistia i el traspàs de les competències per la convocatòria d'un referèndum. A partir d'aquí s'haurà de decidir qui s'encarrega en nom de Junts de portar les converses amb els socialistes.