Aturar la investidura sigui com sigui. Això és el que prova de fer ara la premsa espanyola que, a poques hores per al debat d'investidura de Quim Torra, busca la manera de desprestigiar el candidat de la manera que sigui. Si bé els candidats anteriors no podien accedir a la Presidència de la Generalitat per estar perseguits per la justícia, Torra no pot per "els seus antecedents xenòfobs i sectaris".

Mostrant un bri d'esperança en el fet que la CUP pugui evitar la investidura de Torra, els diaris de Madrid tornen avui carregats de perles contra el presidenciable i, com ahir, tornen a reprovar el candidat sense cap tipus de pudor ni de vergonya.

Els adjectius despectius cap a ell semblen no tenir fi i el defineixen una altra vegada com a "titella", però també el titllen de "fanàtic", "supremacista", "xenòfob" o "candidat de xoc".

Sota l'empara del 155

La Razón, que obre la seva portada amb el títol "Rajoy reactivarà el 155 si Torra persisteix en el procés", considera que la Constitució és —una altra vegada— una "garantia davant Torra". Segons el seu punt de vista, les primeres declaracions públiques de Torra "confirmen les pitjors impressions per al futur immediat de Catalunya".

Advertint al candidat que si torna a reprendre el "desafiament sobiranista", el govern del PP tornarà a intervenir l'autonomia catalana, els de Francisco Marhuenda s'acullen a la norma suprema per recordar a Torra que aquesta "és la millor garantia contra qualsevol nou intent colpista dels nacionalista catalans i ningú hauria d'allotjar dubtes de la seva immediata aplicació".

És justament en aquest punt on aprofiten l'ocasió per carregar també contra el líder de Ciutadans, Albert Rivera, de qui critiquen que "anteposa la seva campanya de desgast del Govern als interessos generals", fet que consideren pur "oportunisme".

Però lluny de donar una mica de treva, el diari citat llança un altre avís: "La Llei a Catalunya es complirà, que ningú no ho dubti".

La burla de la llei

El Mundo, com ja ho feia ahir, torna a titllar de "titella" Torra, mentre es lamenta en el seu editorial que el candidat és "un provocador per seguir la burla a la llei". Després de fer un repàs pels tots els candidats que hi ha hagut fins ara, critica que "la designació a dit del propi Torra no augura un Govern respectuós de la llei, sinó una continuació del xoc institucional que ha dividit els catalans, empobrit l'economia i dinamitat l'autogovern". Com es pot observar, una altra vegada no es té en compte les dades que sortien a la llum fa tan sols una setmana, que sostenien que el PIB català ha crescut un 0,8% durant el primer trimestre del 2018, igual que el trimestre anterior.

Justament per això, tornen a emplaçar el govern del PP a "mantenir-se en guàrdia per aplicar les mesures que siguin necessàries —inclosa una reactivació de l'article 155 en cas que aquest decaigui— amb l'objectiu de frenar qualsevol abús als drets de tots els catalans".

Sense pèls a la llengua, a més, deixen anar que els posats de Torra "aparentment dialogants oculten el fanatisme propi d'una doctrina intransigent i de tall supremacista", al mateix temps que titllen de "deliri més propi d'un activista que d'un dirigent que aspira a presidir una Catalunya plural" per haver "titllat de "crisi humanitària" l'empresonament provisional dels capitostos del procés".

Per acabar, es lamenten que l'aplicació del 155 "ni ha apaivagat l'independentisme ni ha frenat l'ús partidista de l'escola i dels mitjans públics" i aplaudeixen Rivera per provar de "preservar el consens entre les forces constitucionalistes en la resposta al separatisme resulta fonamental".

Continuïtat xenòfoba

Mentrestant, El País bateja el seu editorial sota el títol "Candidat de xoc" i es mostra preocupat perquè considera que "el perfil xenòfob de Torra fa témer la continuïtat del caos català". Segons el seu punt de vista, la candidatura de Torra "confirma el caràcter més inquietant del seu projecte: la construcció d'una Catalunya independent en confrontació amb la meitat de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol i en sintonia amb els moviments ultranacionalistes i xenòfobs europeus".

Precisament per això, es lamenten que "el perfil xenòfob d'aquest advocat i assagista aguditza la crisi" i insisteixen en la idea que "la seva inesborrable ideologia entronca amb els moviments xenòfobs de la ultradreta europea". El pitjor és que, arribats aquí, comparen al candidat amb "el nacionalisme etnicista de Viktor Orbán a Hongria" i el vinculen al fet que "Puigdemont va estrènyer llaços a Bèlgica durant la seva fugida amb els nacionalistes flamencs del N-VA i els racistes i neonazis del Vlaams Belang".

Amb tots aquests arguments sota el braç, el diari citat conclou, doncs, que "l'elecció de Torra és un pèssim senyal, sobretot, per als catalans, perquè promet confrontació i il·legalitat en lloc de polítiques que resolguin els seus problemes reals".

A tota pàgina

L'ABC, de la seva banda, dedica tota la seva portada al presidenciable amb una gran foto seva i unes quantes declaracions que ha fet, per sostenir i justificar que "milers d'empreses a Catalunya no pensen el mateix". Encara que dediquen bastantes opinions a la qüestió catalana, com ja és habitual, no es poden trobar en l'edició digital del diari citat.

Una vegada més, la premsa de Madrid ve carregada de de crítiques i reprovacions cap a Torra i busca la manera d'evitar, de totes totes, que el candidat no sigui investit president.