A mesura que passen els dies, els mitjans monàrquics s’esforcen a fer oblidar la crisi en què viu instal·lada la monarquia i malden per girar la truita i convertir els innocents en culpables. Al capdavall, per a cert punt de vista tot això de Joan Carles no té res a veure amb el fet que hi hagi serioses sospites que la corrupció hagi fet niu al si de la institució monàrquica, sinó que més aviat es tracta d’un intent premeditat de soscavar el règim del 78. Els reis són innocents, els culpables són l’antiespanya. Com sempre.

larazon

Vist així, la portada de La Razón d’aquest divendres fa un exercici d’equilibrisme sorprenent per vendre un tema que, en el fons, busca que la societat espanyola no es plantegi segons quines coses. Atenció al titular principal d’aquest diari: "El CIS de Tezanos agitarà el debat del model d’Estat", tot plegat perquè "El baròmetre de setembre preguntarà sobre la reforma constitucional". Potser cal tornar-ho a llegir, però la interpretació que ven el diari del comissari Marhuenda és que el CIS valdria més que no preguntés segons quines coses, i tot sembla indicar que no volen que ho preguntin, no sigui cosa que surtin respostes que no agradin.

Una societat anestesiada sempre és més fàcil de governar, però no sembla que s’adigui gaire amb els valors democràtics que se suposa que defensen tots els diaris, inclosos aquells que no veuen contradicció entre el manteniment de la monarquia i la supervivència de l’estat de dret que es fonamenta en la igualtat de tots els ciutadans. Preguntar si es vol reformar la constitució posa nerviosos només als que no volen que canviï ni una coma.

abc2

Després que La Razón defensi que no s’han de preguntar segons quines coses, la resta de diaris abaixen el to. Per exemple, l’ABC opta per treure Fernando Simón en portada amb el titular "Simón nega una segona onada en plena escalada de la Covid", però inclou una exclusiva en petit, potser perquè no li volen donar més importància que el fet que és exclusiva seva: "El primer viatge del rei Joan Carles va ser dilluns de Vigo a Abu Dhabi".

elmundo

El Mundo, al seu torn, prefereix explicar que "Sánchez conté al PSOE la campanya antimonàrquica" i dedica una fotonotícia al fet que "El rei reapareix després de la marxa del seu pare".

elpais

El País, en canvi, obvia tot el tema polític i es limita a explicar que "Espanya pateix en una setmana un centenar de nous brots".

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

araPel que fa als diaris catalans, els titulars principals són els següents: "La pandèmia sacseja la demanda universitària" a El Periódico; "Contra l’espoli" a El Punt Avui; "Madrid centra ara les preocupacions de les autoritats sanitàries" a La Vanguardia i "El virus s’estabilitza a Catalunya i s’estén amb força a l’Aragó" a l'Ara.