Com ja van anunciar Vox i Ciutadans, el PP ha confirmat aquest divendres que portarà a la Junta Electoral Central el cas del diputat de la CUP Pau Juvillà, que ha estat inhabilitat pel TSJC per un delicte de desobediència en les eleccions municipals del 2019, quan estava a la Paeria de Lleida. Ho ha anunciat la diputada Lorena Roldán des del Parlament, que ha afegit que el cupaire "hauria de deixar el seu escó". Juvillà va ser condemnat per desobediència per no retirar els llaços grocs en suport als presos que hi havia col·locats a la part de fora de les finestres del seu despatx de regidor a l'ajuntament.

En una atenció als mitjans, Roldán també ha aprofitat per acusar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, d'utilitzar el reglament de la Cambra "de manera malintencionada i de mala fe", en permetre que s'introdueixi en l'ordre del dia la votació del dictamen de la Comissió del Diputat que permet que no es retiri l'escó a diputats sense sentència ferma, com és el cas de Juvillà.

La popular ha criticat que aquest dictamen permeti "protegir un trampós i atropellar la resta de diputats", i ha afirmat que el cas de Juvillà és igual que el de l'expresident de la Generalitat Quim Torra, pel que creu que hauria de deixar el seu escó.

El moviment dels independentistes

Roldán s'ha referit al moviment dels tres partits independentistes en el ple d'aquest mateix matí. Primer ha estat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant qui ha demanat la paraula per sol·licitar alterar l'ordre del dia i incloure-hi l'aprovació del dictamen per mantenir l'escó a Juvillà fins que la sentència sigui ferma. Seguidament ho han fet la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i el diputat de Junts Josep Rius. La inclusió d'un punt en l'ordre del dia es pot fer sempre que ho demanin més de dos grups, ha recordat la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, per la qual cosa ha cridat a votació. Aquesta mateixa estratègia és la que les formacions independentistes van dur a terme en els polèmics plens del 6 i 7 de setembre, quan van aprovar les lleis de desconnexió i transitorietat jurídica que van permetre celebrar el referèndum de l'1-O i havien d'implementar la República si el 'Sí' guanyava.

 

Qui s'ha queixat d'aquest moviment en el ple ha sigut la diputada de Cs Anna Grau, que ha acusat el Parlament d'exercir una "desobediència sistemàtica del marc legal", a la qual cosa Borràs ha contestat que s'estava seguint al peu de la lletra el reglament. 

 

Imatge principal: la diputada del PP Lorena Roldán, al Parlament de Catalunya / Foto: Europa Press