La portaveu del Partit Popular al Senat, Alicia García, ha carregat aquest divendres contra el govern espanyol per la "manipulació" de l'informe preliminar de la Comissió de Venècia, assenyalant que "no avala" la llei d'amnistia com defensen des de la Moncloa. "Que desesperat ha d'estar Sánchez per a recórrer a una manipulació com aquesta. En el seu afany per tapar la corrupció que li acorrala no li importa mentir fins i tot sobre esborranys de les institucions europees", ha criticat García en un missatge publicat en la xarxa social X.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, i el portaveu del partit al Congrés, Miguel Tellado, també han acusat l'executiu de Sánchez de manipulació i de "tergiversar" l'informe de la Comissió de Venècia sobre l'amnistia. "Que el mateix govern es dediqui a filtrar un esborrany de la Comissió de Venècia sobre l'amnistia abans del seu debat i aprovació dona mostres del nivell de desesperació en què està instal·lat", ha escrit Gamarra.

Per part seva, Tellado ha acusat l'Executiu, també a través d'X, de "manipular i mentir en tot". "El govern de Sánchez s'enfonsa. És la fi del sanchisme, un govern en descomposició", ha sentenciat el portaveu del PP. Fonts del PP al Senat han assenyalat a més que la Comissió de Venècia enlletgeix a l'executiu que la proposició de llei d'amnistia es faci "sense informes i sense participació social" per la via d'urgència, posant el focus en què "una llei d'aquesta naturalesa no es pot fer per a persones concretes". Segons el PP, "és indeterminada en l'objecte i el temps per això és contrària als principis de seguretat jurídica i legalitat penal" i "els delictes de malversació i corrupció estan mal definits". "No entra en la divisió de poders per ser un assumpte de la constitucionalitat d'un país", diu el PP.

Reiteren que és inconstitucional

Els populars reiteren que "les amnisties han de complir amb la Constitució" i que la Carta Magna espanyola no les regula "però sí que considera inconstitucionals els indults generals". En aquest punt, el PP es fixa en el punt 87 de l'informe de la Comissió, interpretant-lo com que l'organisme "considera que hauria de reformar-se la Constitució abans d'aprovar una llei d'amnistia".

Les fonts també denuncien que, segons el parer del PP, "la llei pateix d'indeterminació pel que fa al seu objecte i àmbit temporal, per la qual cosa seria contrària als principis de seguretat jurídica i legalitat penal en l'àmbit de l'estat de dret". "Aquesta indeterminació s'estén als delictes de malversació i corrupció, fet pel qual podria cobrir delictes que res tenen a veure amb les tensions socials a les quals obeeix la llei d'amnistia", assenyala.

Terrorisme

El PP afirma, citant el punt 90 de l'informe, que "les lleis d'amnistia no poden elaborar-se per a cobrir a individus específics, sinó que han de tenir generalitat i abstracció". "La llei singular en aquest cas és discutible. Si no es cuida la proporcionalitat --ser l'últim remei quan no càpiguen uns altres, com la concessió d'indults particulars--, pot perdre's el legítim propòsit de tota llei d'amnistia que és portar a la cohesió i la pau social", avisa. Per al PP, l'amnistia no pot produir "efectes cap al futur, sinó únicament sobre delictes comesos en el passat, cosa que la llei espanyola no respecta".

"No caben diferenciacions com les que fa la llei respecte dels delictes de terrorisme, això és irrellevant si hi ha sentència ferma o no, o altres distincions d'aquest tipus", recalquen des del PP, subratllant al mateix temps que "la malversació i la corrupció no estan correctament tipificades com amnistiables perquè la llei no posa prou de manifest la necessitat de l'existència d'un nexe causal definit en relació amb el referèndum de 2017".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!