Gairebé mes i mig després de l'aplicació de l'article 155, Partit Popular, PSOE i Ciutadans validaran una proposició no de llei (PNL) elaborada pel partit de Mariano Rajoy i debatuda al Congrés aquest dimarts, que es pronuncia en contra del boicot als productes catalans, a causa del seu perjudici a la Marca Espanya. Això passava enmig de les crítiques de socialistes i formació taronja a "l'oportunisme" de la mesura, en plena campanya electoral pel 21-D, i en paral·lel a acusacions d'altres grups sobre que el PP havia actuat els darrers anys com el "bomber-piròman" amb Catalunya.

"L'actitud irresponsable dels partits independentistes ha perjudicat la situació econòmica i social, que està afectant el creixement i l'ocupació a Catalunya, i indirectament, a la resta d'Espanya. Per això, es manifesta la necessitat de donar suport a tots els productes marca Espanya, inclosos per això els catalans, sense que s'exerceixi cap discriminació ni cap tipus de boicot cap a ells", deia la proposició presentada pel PP i defensada pel diputat per Lleida José Ignacio Llorens, qui ha acusat el procés de fer "malbé" la imatge que es tindria a la resta de l'Estat sobre Catalunya.

Cs s'ha manifestat a favor de la mesura, per bé que el PP no ha acceptat la seva esmena sobre perseguir els delictes d'odi —presumptament perpetrats contra no independentistes i empresaris—, per tal que no quedessin impunes. Per això, el ponent Juan Carlos Girauta ha parlat dels "errors estratègics" de la PNL. "Si realment volem ajudar i evitar el boicot, no hem de parlar d'ell", ha dit. En contraposició, Girauta ha denunciat alguns "eslògans dels ideòlegs del procés", com ara la CUP, qui hauria afirmat que una forma d'evitar la fugida d'empreses era nacionalitzar-les

Des del PSOE-PSC la crítica era a la gestió del PP davant el conflicte sobiranista. "Són el piròman-bomber, primer encenen i després es presenten a apagar el foc que han creat", ha denunciat José Zaragoza. "És això una esmena a la totalitat del govern de Rajoy des del 2004? És un acte d'oportunisme maldestre, ja que han presentat la mateixa proposició que al Senat. Semblen arguments per incitar el boicot", ha reblat el diputat català. Aquest ha presentat una esmena sobre que el ministeri de Sanitat iniciés una campanya per "concienciar i informar sobre els beneficis mutus del comerç i l'intercanvi de productes de diferent origen".

En una línia equidistant s'ha pronunciat Unidos Podemos, qui ha criticat tant la intervenció de l'autogovern, com la via unilateral independentista. "Atacar interessos dels catalans a través del Govern de la Generalitat perquè les empreses es puguin deslocalitzar amb més facilitat és mesquí", ha denunciat Aina Vidal sobre el reial decret que en facilitava la sortida per decisió del consell d'administració, sense consultar la junta d'accionistes. "O és que creuen que la intervenció financera ajuda a noves inversions? I l'acció de la policia? El 155 no ajuda tampoc, sinó que l'empitjora", ha justificat així el vot en contra.

Els independentistes catalans, com també els nacionalistes bascos, han insistit amb més duresa sobre la responsabilitat de l'executiu central.

El diputat del PDeCAT Ferran Bel ha insistit sobre el terme "bomber-piròman" i els efectes del recurs en contra de l'Estatut en el conflicte sobiranista. El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha denunciat que el "boicot" era en realitat del PP i ha fet una crida a treure de presó el "millor conseller d'Economia" que hauria tingut Catalunya, en al·lusió a Oriol Junqueras, exposant que pagava els proveïdors a 27 dies, i no a més de 40, com a l'Estat. El mateix diputat del PNB Joseba Andoni Agirretxea n'ha denunciat la "hipocresia" de la Moncloa per haver "pressionat empreses per marxar" i presentar ara la PNL.