PP, Cs i Vox han fet públic que denunciaran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Educació, Josep González Cambray, si no "obeeixen" la sentència del 25% de castellà a les aules. Les tres formacions espanyolistes els han posat un termini de deu dies per executar el 25% de classes en castellà als centres educatius de Catalunya, tal com ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després que el Suprem hagi rebutjat el recurs de cassació del Govern. Sobre aquest punt, la diputada del PP català Lorena Roldán ha declarat a través de Twitter que "es plantarà cara". Al seu torn, Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari de Ciutadans al Parlament, també ha piulat que "la imposició lingüística té els dies comptats". Per acabar-ho de reblar, el president de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha assegurat en roda de premsa que "es presentaran tantes denúncies com calguin".

Setge al model d'escola catalana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), emesa la notificació del Tribunal Suprem, ha dictat aquest divendres el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a aplicar del 25% de castellà a tots els centres educatius del país, ho demanin o no les famílies. Així doncs, el tribunal dona deu dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs de reposició. Val a dir que, des de la resolució judicial, han estat poques les escoles que han hagut de complir el 25% de castellà a la força. Fins ara, ha estat a petició d'algunes famílies. Davant aquesta nova amenaça a la immersió lingüística, des del Departament d'Educació assenyalen que les ordres del TSJC s'han de complir, però que es protegirà els professors. Al seu torn, recentment, la ciutadania va respondre amb una manifestació multitudinària pels carrers de Barcelona per tal de salvaguardar el model d'escola catalana. 

Després d'un recurs del Ministeri d'Educació del 2015, la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC va dictar el passat 16 de desembre del 2020 la controvertida resolució que la comunitat educativa catalana ha entomat com un atac al model d'escola catalana. I és que la immersió lingüística és un ampli consens de la societat catalana. Concretament, la resolució estipula que una assignatura que no sigui la de llengua castellana ha de ser impartida en aquesta mateixa llengua. En la interlocutòria d'aquest divendres, el tribunal indica que quan Educació rebi l'ordre té “deu dies des de la seva comunicació perquè la dugui a pur i degut efecte i practiqui el que exigeix el compliment de les declaracions contingudes en la resolució”. No obstant això, s'hi especifica que la part demandada té dos mesos per executar la sentència, tal com estableix l'article 104 de la llei contenciosa administrativa.

Ignorar la sentència

Després de conèixer l'última decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de castellà a les aules catalanes, Òmnium Cultural ha demanat "que s'ignori la sentència" i ha animat la comunitat educativa a "defensar el model d'escola catalana". "Cal que es protegeixi el professorat, l'alumnat i es garanteixi la cohesió social", ha replicat l'entitat en una piulada publicada aquest divendres en resposta a la sentència. En aquest sentit s'ha posicionat el president de l'entitat, Jordi Cuixart, a través de Twitter. Ha assegurat que "no es pot acatar una sentència que ataca l'escola, la llengua i la convivència". "Protegim els mestres i blindem un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país", ha manifestat Cuixart a les xarxes socials.

USTEC i Intersindical-CSC demanen "no acatar"

Iolanda Segura, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs (IAC), ha demanat "no acatar" la sentència del 25% del castellà a les escoles, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma. També ho ha fet el sindicat Intersindical-CSC. I és que la sentència que ha dictaminat el TSJC sobre l'aplicació del 25% de castellà a les aules catalanes s'ha d'aplicar en un termini de deu dies. Així doncs, Segura ha instat el Govern a convocar una cimera d'urgència per "acordar una estratègia i fer força unitària" davant una sentència que, segons ella, respon a "criteris ideològics i no pedagògics". A més, ha reclamat al Departament d'Educació i a la Generalitat que "es responsabilitzi de les decisions que es prenguin" i "defensi el professorat, personal de centres i tota la comunitat educativa perquè no quedi desemparada si no es compleix la resolució judicial".