Les portades d’aquest divendres són prova que la pandèmia ha deixat de ser de fa alguns dies la protagonista dels títols principals. Quan ho és, el tema és menys la mort i la devastació econòmica i més les vacunes i les solucions a la crisi. El País i l’ABC ni tan sols tenen cap referència informativa a la covid-19 en la primera pàgina d’avui. És bon senyal. Que duri.

Mal senyal, però, l’absència a les portades (fora de l’Ara i El Punt Avui) de l’absolució en primera instància dels cinc síndics electorals de l’1-O. El jutge és molt contundent: la fiscalia no ha pogut provar res de res de les seves acusacions. Era tot una fabricació basada en el que als fiscals preferien, però sense cap suport en la realitat, en els fets. El famós argument “és que és molt gros el que van fer!”, que fan circular deshonestament no pocs noms bons de la política, de les lleis i, esclar, del kommentariat tertulianesc. Sorprén poc que els diaris de Madrid no esmentin l’absolució en portada. És una mica més desconcertant, però, que La Vanguardia i El Periódico no en diguin ni piu a la seva. El diari dels Godó tenia en aquest afer un dels gestos de distensió política i judicial que ha reclamat en tants editorials, en considerar-los ineludibles per iniciar una resolució correcta del conflicte català. S’ha estimat més dir-nos que el govern espanyol empararà les autonomies que prohibeixin fumar a les terrasses dels bars. Doncs mira què bé.

Quimeres de mico i humà

L’altre afer que cap dels diaris catalans té en portada és el dels embrions de mico parcialment humans (un 7% de les cèl·lules) desenvolupats per Juan Carlos Izpisua, que cerca un model de creació d'òrgans humans en animals de granja per a transplantaments. Els diaris catalans han de conéixer bé Izpisua, que fou el director fundador del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, un dels laboratoris de prestigi de la capital. El País té una informació fenomenal sobre el cas, especialment sobre el conflicte ètic obert per la recerca, que ja és un dels debats científics de l’any. El diari recull, entre altres, la reacció del jurista Federico de Montalvo, president del Comitè de Bioètica d’Espanya, que es pregunta si els experiments s'han fet a la Xina “perquè científicament estan més avançats o perquè èticament estan més relaxats?”. L’home no està inquiet pels propòsits del grup de Izpisua sinó perquè algú amb objectius menys pietosos faci servir aquests avenços per a finalitats dubtoses, com crear individus intermedis que serveixin com a força de treball, soldats, etcètera. Sembla un debat de ciència ficció. Però ja és aquí.

Un altre debat que ve, inexorable, l’anuncia l’ABC per sota de la portada: la renovació del Tribunal Constitucional. El diari diu que està "tocat pel procés". Vaja. Vés per on. En fi, al juliol que ve venç el mandat de tres magistrats i no sembla fàcil que PP i PSOE en pactin el relleu, com tampoc han fet per la renovació del Consell del Poder Judicial i del Tribunal Suprem. Típic de les Democràcies Plenes™, oi?

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR