Aquest dimecres és La Razón que fa sonar l’alarma en portada: l’objectiu de Puigdemont és la llei del referèndum. Quina novetat. Altres dies han estat l’ABC i El Mundo a cridar que torna el llop independentista i que la debilitat parlamentària obligarà Pedro Sánchez a empassar-se aquesta iniciativa igual que la llei d'amnistia. És una nova forma de pintar implícitament el president del govern espanyol com un ninot en mans dels seus socis independentistes. Mentre el diari del Grupo Planeta agafa el relleu dels seus col·legues del trio de la benzina, els altres dos tornen a exclamar-se en portada contra el fiscal general de l’Estat. Aquest cop per acusar-lo d’impedir un informe contra la llei d'amnistia que els fiscals de la conservadora Associació de Fiscals del Consell Fiscal volen votar en aquest organisme. L’ABC i El Mundo ho presenten com si aquest paper representés l’opinió general dels fiscals. En realitat és l’opinió dels sis fiscals conservadors del Consell, esperonats per la majoria del Partido Popular al Senat, que reclama l’elaboració de l’informe en qüestió. El fiscal general s’hi oposa perquè el Consell Fiscal no té competències per fer-lo —però això no s'explica en portada: es diu que el fiscal general és un insolent i un tirà. Més llenya a la foguera.

Una altra notícia remarcable és la que obre la portada d’El Periódico, a la que El País atorga espai destacat. El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Suïssa per vulnerar els drets humans per incomplir els seus propis objectius de reducció d'emissions d'efecte hivernacle, una de les causes principals de l’escalfament global. La condemna és poc més que una declaració, perquè no comporta penes ni sancions, però és un precedent notable, perquè considera que els governs estan legalment obligats a complir els seus objectius de protecció del clima en virtut de la carta europea dels drets humans i “les dades científiques indiscutibles”. Dit d’una altra manera, si un govern no compleix els seus compromisos contra el canvi climàtic, contravé els drets humans. Això dona arguments als col·lectius ecologistes —i a qui s’hi sumi— per collar els governs. Com que molts països incompleixen els seus objectius climàtics, aquesta sentència del TEDH podria animar més ciutadans a demandar els seus estats.

Fa dies que les portades no es fan ressò de la guerra a Ucraïna i aquesta notícia potser valia la pena. La xarxa de sabotejadors de la intel·ligència militar ucraïnesa al nord de Rússia —és a dir, molt lluny de les fronteres d’Ucraïna— ha tornat a colpejar i ha deixat molt malmès el portamíssils rus Serpukhov, ancorat al port de Kaliningrad, el petit territori controlat per Moscou que toca al mar Bàltic, Polònia i Lituània. El canal de Telegram de la intel·ligència militar d'Ucraïna (GUR) ha publicat un vídeo, datat el 7 d'abril, on es veu un incendi a la sala de màquines del vaixell rus i també una mena de plànol del vaixell que es va fer servir per identificar el millor punt per iniciar el foc. L'incendi ha deixat “inutilitzat” el Serpukhov i “completament destruïts” els sistemes de comunicació i automatització, segons el GUR.

El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
ABC
ABC
El Periódico
El Periódico
El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui