L'eurodiputada Clara Ponsatí veu el got mig ple en el cas Juvillà. Amb la possible retirada imminent de l'escó al cupaire, Ponsatí veu "una oportunitat" perquè "els qui estan a les institucions puguin capgirar la situació i, a la vegada, una oportunitat per a l'independentisme" per sumar unes forces on, remarca, s'haurà de veure "si hi són i es poden aprofitar". D'aquesta manera, Ponsatí es defineix com "una de tantes que el que pretenen és, com a mínim, alçar la veu i dir la veritat" ja que considera que "cal preparar-se perquè hi haurà més eleccions i alternatives i s'haurà de veure com evoluciona", en declaracions a Ràdio Amèrica Barcelona. Divendres passat la Junta Electoral Central va tirar pel dret i va retirar l'escó de Juvillà i va emetre la credencial de la candidata que el segueix a la llista amb què la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del 14 de febrer. A banda, va exigir a la presidenta Laura Borràs que en el termini de cinc dies hàbils indiqui les mesures preses per retirar l'escó a Juvillà, condemnat per no retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor. Tot plegat ha aterrat avui a la Mesa del Parlament, en un context que Borràs ha descrit d'extrema gravetat.

"Soc poc optimista amb les decisions d'aquest Govern"

Ponsatí torna a lamentar el que considera una relaxació dels polítics independentistes actuals: "El combat de la independència és latent però no actiu". I en l'exemple, posa la darrera sentència d'aplicar un 25% de castellà a les escoles. L'eurodiputada posa totes les mirades cap a la seva banda: "Hi ha una part dels catalans molt poc bel·ligerant. Jo soc molt poc optimista amb les decisions que pugui prendre aquest Govern". I per això fa una crida a la societat: "Crec molt en la responsabilitat individual; això és una agressió contra els nostres fills o nets. Reclamo que les persones, cadascú de nosaltres i conjuntament, ens posem d'acord a cada escola o barri i es reclami el que és un dret, educar els infants en la nostra llengua". Ponsatí parla "d'empoderar des govern els drets de les famílies catalanes i els professors i, al mateix temps, no negar que realment sí que existeix un problema".

"L'establishment europeu se'ns vol treure de sobre"

Si ens centrem en la seva faceta actual, Ponsatí recorda que el seu paper principal és "explicar totes les instàncies on els drets dels catalans no se'ns permet" opinar o expressar, basat en "una manca de drets civils". Des de les institucions europees, confia "capgirar aquesta situació", tot i que lamenta que " des de l'1 d'octubre, les institucions europees no tan sols no ens van fer costat, sinó que es van posar al costat de les autoritàries espanyoles". Un fet que per això, ara, no la sorprèn gens: "Ja ho sabíem abans de presentar-nos a les eleccions, i sabíem que era complicat entrar al Parlament europeu". Ponsatí recorda que els seus advocats, també de Carles Puigdemont i Toni Comín, encara "discuteixen l'aixecament d'immunitat en una batalla" en què encara estan immersos i hauran d'esperar què acaba dient la justícia europea: "Hi ha grans esforços dels espanyols i l'establishment europeu per treure'ns de sobre". Per això no nega l'evidència: "Espanya és un país molt important de la Unió Europea i els seus diputats són molt influents als tres grans grups parlamentaris majoritaris, socialistes, liberals i populars, que participen de la persecució contra nosaltres i saben que tenen una majoria garantida". I esmena que "els no espanyols no els acuso de no demòcrates però sí que estan condicionats pels seus companys". A tall d'exemple, cita els fons europeus de recuperació, en què "no existeixen instàncies de mediació entre els que els distribueixen i les empreses o ciutadans catalans que se n'han de beneficiar".