El Parlament de Catalunya ha celebrat aquest dimarts el primer dels tres debats monogràfics que se celebraran al llarg de les properes setmanes a la cambra, i que estava centrat en el model energètic i les polítiques relatives a aquesta qüestió. El ple, que s'ha fet a proposta del PSC i Junts (havien registrat les peticions per separat), ha constatat les divergències entre el Govern i els partits de l'oposició sobre el model energètic i fins a quin punt el país ha avançat en la transició verda o la implementació de les energies renovables. Mentre que, des de l'executiu, el president Pere Aragonès i el conseller David Mascort han destacat que s'està fent els deures, que s'està avançant molt en autoconsum o que s'estan fent "passos endavant sense precedents" en renovables, els grups parlamentaris han discrepat d'aquests avenços i reclamen un "gir de 180 graus" en les polítiques energètiques. De fet, l'oposició sosté que, en cas de seguir aquesta tendència, no serà possible complir amb els objectius fixats per al 2030 (que el 50% d'energia produïda sigui verda) i per al 2050 (neutralitat en emissions i descarbonització completa).

Des del PSC, la diputada Sílvia Paneque ha criticat que l'executiu no treballi "de manera incansable" en avançar en la transició verda tenint en compte la crisi climàtica. La socialista ha retret que l'energia generada i consumida a Catalunya l'any 2022 va ser "més bruta i poc renovable" que l'any anterior i ha diagnosticat que la situació és d'un "domini absolut" del carboni i de "dependència exterior absoluta". En aquest sentit, els socialistes reclamen al Govern una "acceleració del ritme" en projectes estratègics sobre energia, tot apuntant que els objectius marcats per al 2030 i 2050 semblen, ara com ara, difícils d'assolir: "Per al 2050, només hem recorregut el 5% del camí", ha assenyalat Paneque.

Per part de Junts per Catalunya, el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha asseverat que "el model energètic condiciona el model de país" i ha reivindicat aprofitar el debat per apostar per un "model de país energètic propi, lliure de certs oligopolis i lliure de la regulació de l'Estat". També ha intervingut el diputat Ramon Tremosa, que ha defensat que hi ha l'oportunitat de ser "autosuficients energèticament parlant" i ha fet referència a les "potencialitats" que pot tenir Catalunya en aquest terreny, com l'impuls de grans bateries reversibles. En tot cas, Tremosa ha lamentat que també hi ha "entrebancs", com "el monopoli de Red Eléctrica" o colls d'ampolla administratius.

El Govern reivindica que Catalunya és el territori de l'Estat amb més instal·lacions d'autoconsum

En el marc del debat monogràfic sobre energia, per part del Govern ha intervingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Aragonès ha afirmat que, en matèria energètica, cal actuar amb "decisió, valentia i sense dilacions", una manera de fer que —ha dit— ja s'està aplicant. "No hi ha més temps ni oportunitats a perdre, la transició verda no té aturador", ha subratllat el president. Pere Aragonès ha destacat que Catalunya és el territori de l'Estat amb més instal·lacions d'autoconsum i ha reivindicat que s'han "desencallat" més de 100 projectes de producció d'energies renovables: "Queda molt camí per recórrer, però s'ha girat la inèrcia".

Per la seva banda, el titular del Departament d'Acció Climàtica, David Mascort, ha indicat que "arribar a 3.000 megawatts a finals de legislatura no és utòpic", alhora que ha demanat a l'Estat "lleialtat i respecte" pel model energètic català, criticant que s'aposti per línies de molt alta tensió sense tenir en compte el territori. Encara des d'ERC, el diputat Eugeni Villalbí ha carregat contra els discursos d'alguns grups parlamentaris i ha sostingut que aquests "no desgasten el Govern, sinó que desgasten el país".

El diputat Dani Cornellà, de la CUP, ha alertat que "el model econòmic i social continua avançant amb el mite del creixement infinit, produint i consumint sense pensar que això ens aboca a la tragèdia col·lectiva". Els cupaires han apuntat que no ha de fer por un "decreixement de la contaminació" per poder arribar a un "marc ecològicament sostenible" que permeti un "creixement democràtic de debò". I els comuns han disparat contra Junts per Catalunya per haver fet "poc" durant els anys que van gestionar aquestes competències. David Cid ha criticat que "s'ha regalat la sobirania energètica de Catalunya" per la dependència amb l'Aragó i que s'ha "perdut el tren de les renovables". Els comuns dubten que es pugui assolir l'objectiu de 2030 en matèria d'energia eòlica: "O hi ha planificació ecològica o anem al caos".