Esquerdes i cop de volant en el relat del Partit Popular sobre el conflicte a la Franja de Gaza i els últims moviments militars d’Israel. D’una banda, Alberto Núñez Feijóo denuncia una actuació “desproporcionada” del govern de Benjamin Netanyahu i demana cessar els atacs contra la població civil, però creu que el “principal problema del poble palestí” és Hamàs i evita donar suport a la voluntat de la Unió Europea de revisar l’Acord d’Associació amb Israel, una decisió que Borja Sémper (el portaveu del PP) veu “molt raonable”. Per la seva banda, Isabel Díaz Ayuso acusa “d’antisemitisme” el PSOE i Más Madrid per denunciar els atacs israelians i evita reprovar l’actuació de Netanyahu i condemnar els bombardejos a la població civil palestina. Altres dirigents de Gènova eviten fer valoracions en privat per no “caure” en el que consideren que són “trampes” i “cortines de fum” instigades per Pedro Sánchez.
“És evident que el govern, no l’Estat, el govern d’Israel està sent absolutament desproporcionat en les seves activitats militars contra la població civil palestina, impedint ajuda humanitària i incomplint el dret internacional. És un disbarat que hem de tancar i concloure”, ha verbalitzat aquest matí Alberto Núñez Feijóo davant dels mitjans de comunicació. “El problema que va iniciar tot aquest disbarat ha estat una organització terrorista. Si oblidem això, no enfocarem bé la qüestió”, ha afegit. I ha considerat que el “principal problema del poble palestí” és l’existència de Hamàs. “Ho resoldrem amb una posició proporcional ajustada a la història i propositiva. Aquesta organització terrorista l’hem d’eliminar de Gaza i de l’Orient Mitjà i Israel ha de tornar una altra vegada a respectar el dret internacional”, ha conclòs intentant navegar entre dues aigües.
Ahir, en unes altres declaracions davant dels micròfons, es va manifestar en una línia semblant. Va afirmar que Israel “ha de cessar” la seva ofensiva a Gaza, “distingir el terrorisme de la població civil palestina” i facilitar l’ajuda humanitària. “No hem canviat d’opinió sobre el conflicte de l’Orient Mitjà”, va reiterar. Després d’assistir al Fòrum Grup Llibertat i Democràcia a l’Ateneu de Madrid, va esgrimir que el govern israelià “ha de cessar les seves activitats militars en contra de la població civil i facilitar l’entrada d’ajuda humanitària”. Així mateix, va insistir que “no s’ha d’oblidar” que la “causa d’aquest conflicte és una organització terrorista” que “utilitza el poble palestí d’escut per aconseguir les seves finalitats”.
Isabel Díaz Ayuso evita criticar Israel: “El problema és el de sempre, antisemitisme”
Lluny de qüestionar els atacs d’Israel contra la població civil de Gaza, en els quals han mort més de 50.000 persones, Isabel Díaz Ayuso ha arremès durant la sessió de control a l’Assemblea de Madrid contra el PSOE i Más Madrid. Els primers havien instat la presidenta madrilenya a “condemnar el genocidi” a la Franja i els segons l’havien acusat de ser “còmplice” de Netanyahu. Ara bé, Ayuso ha considerat que la responsabilitat és de les autoritats palestines: “Què fan per protegir la seva gent? Ni aigua, ni educació. Túnels per bombardejar sistemàticament a Israel”, ha verbalitzat.
Ayuso s’ha limitat a recordar que el genocidi és “l’extermini o eliminació sistemàtica d’un grup humà per motius de raça, ètnia, religió, política o nacionalitat” i ha portat a col·lació unes declaracions de Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar: “Aquí els únics que han parlat genocidi són vostès i la seva cap quan va cridar a exterminar a Israel des del riu fins al mar. Això sí, després es va posar la toqueta, la rebeca i se’n va anar al Vaticà”, ha ironitzat. La seva conclusió ha estat que el “problema” de PSOE i Más Madrid “és el de sempre: antisemitisme”.
A més, en lloc de condemnar els bombardejos d’Israel, s’ha dedicat a al·ludir a la situació d’altres països. Ha relatat que a l’Àfrica hi ha “genocidis contra catòlics” i ha esmentat que a Nigèria s’han produït “10.000 assassinats entre el 2022 i el 2024”. “Calladets, però selfies al Vaticà? És clar que sí”, s’ha preguntat. Després ha presentat la Xina com el “repressor més gran contra el seu poble i contra el dret a néixer de les nenes” i ha assegurat que “més de 100 nenes han estat avortades o assassinades pel fet de ser nenes a la Xina”. “Bé que s’abracen després al seu règim, el que persegueix la minoria musulmana, el que persegueix els artistes, la premsa i els grups de l’oposició, que han de ser exiliats”, ha afegit. Finalment, ha assenyalat que, a Veneçuela, “vuit milions de persones han hagut d’exiliar-se i anar-se’n de la seva terra”.

“No caure en les trampes” del PSOE en un tema que “s’utilitza com a cortina de fum”
Mentrestant, pels passadissos del Congrés, font de pes de la direcció del PP rebutjaven el dimecres pronunciar-se sobre Israel per no “caure en les trampes” del PSOE. “El govern espanyol està més còmode parlant d’Israel que dels pressupostos generals de l’Estat, dels trens o de l’apagada”, verbalitzaven les mateixes veus. “No vull parlar d’un tema que s’utilitza com a cortina de fum”, insistien. Afegien que el conflicte entre Israel i Palestina “no l’arreglarà Sánchez” i presentaven el president espanyol com un “mestre en canviar l’agenda pública del país marcant que es pot parlar”.
Sémper considera que la decisió de la UE és “molt raonable”, però Feijóo evita avalar-la: “Que faci el que consideri oportú”
I és que la divergència no és només entre Gènova i la Porta del Sol. Al si de la direcció del PP també hi ha varietat de veus. Especialment, arran de la decisió de la Unió Europea de revisar l’Acord d’Associació amb Israel per l’ofensiva a Gaza. La Comissió Europea va acceptar la petició de la majoria necessària d’estats membres d’investigar si Israel incompleix les seves obligacions amb els drets humans en el marc de l’Acord d’Associació entre la UE i l’estat hebreu. Una majoria de països es van afegir així a les peticions que van fer Espanya, Irlanda, Eslovènia i Luxemburg. El portaveu del PP, Borja Sémper, va considerar el dimecres en declaracions als passadissos del Congrés que és “molt raonable” que la Unió Europea es replantegi les seves relacions amb Israel, ja que el govern de Benjamin Netanyahu “no té dret a cometre les atrocitats que està cometent a Gaza”.

Tanmateix, el líder del PP l’ha desautoritzat aquest matí. Després de retreure que el govern d’Israel està actuant de manera “absolutament desproporcionada” i d’instar a Netanyahu a “finalitzar l’activitat militar contra la població civil”, cosa que ha qualificat de “disbarat”, Alberto Núñez Feijóo ha evitat pronunciar-se sobre quin ha de ser el posicionament de la Unió Europea. I tampoc ha verbalitzat un aval a les decisions que ha pres la Comissió Europea. “A partir d’aquí, la Unió Europea, que faci el que consideri oportú. Jo no estic assegut al Consell Europeu. El que sí que li puc assegurar és que aquesta és la postura que tindria com a president del govern i no la canviaria en funció d’algun interès o d’algun posicionament conjuntural. Tenim un problema des de fa dècades i no el resoldrem posant-se a favor o en contra, el resoldrem amb una posició proporcional ajustada a la història i propositiva”.