Poques hores abans que arrenqui la campanya electoral, Podemos s’ha despullat ideològicament, precisant què és la “nova socialdemocràcia”, terme que el secretari general, Pablo Iglesias, empra per definir l’espai que Unidos Podemos vol ocupar. En un moment en què la Unió Europea colla els Estats pel compliment dels compromisos pressupostaris, la formació morada troba una sortida en reivindicar la sobirania nacional per aplicar un programa on l’estol de reducció del dèficit es perllongui, donant oxigen a l’emergència social.

“Si Europa no deixa espai per a l’oferta política, la desafecció no deixarà de créixer”, explicava l’economista de Podemos, Nacho Álvarez, durant la presentació del compendi de mesures que la formació vol implementar, si governa. A parer dels podemistes, la tensió neix quan comença a haver dèficit en les arques públiques i els països del sud d'Europa es veuen en l'obligació d'aplicar constants plans d'austeritat.

A manca del control de la política monetària, que està en mans de la UE, les retallades són l'única solució que han emprat per equilibrar els seus cicles amb els més rics del continent. El fet comporta la incapacitat d'aplicar mesures socials i d'Estat del Benestar, originant una crisi política entre els ciutadans. És a dir, que la nova socialdemocràcia vindrà marcada per defensar la sobirania dels executius comunitaris.

Davant aquesta situació, Podemos reivindica l'autonomia per emprar la política fiscal i no renuncia a equilibrar la balança de pagaments i despeses de l'Estat "que és una prioritat", sinó a fer-ho en un termini de temps més llarg, pactat amb Brussel·les. L'economista del partit ha anunciat que es negarien a la nova retallada de 8.000 milions d'euros, impulsaria una reforma adreçada a recaptar 10.000 milions d'IRPF i no atendrien ajustos sobre les partides "essencials dels pressupostos". 

El text presentat és el mateix que el 20-D, però s'ha actualitzat la memòria econòmica, amb una injecció pública de 60.000 milions d'euros, davant els 90.000 que s'havien anunciat al desembre. A més, Álvarez preveu tancar la primera legislatura amb un 11% d'atur i 20 milions d'ocupats, a través d'una política econòmica de caràcter expansiu.

En el seu intent de desafiar les institucions europees, Podemos juga amb el precedent, com ha sabut El Nacional. La Comissió Europea es plantejava fa uns dies multar Espanya amb 2.000 milions d'euros per l'incompliment dels objectius de dèficit, fet que fins i tot la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, trobava "improbable" al Consell de Ministres de la setmana passada.

Altres països l'haurien incomplert, així com França o Alemanya, sense rebre una sanció d'aquestes característiques. A més, el mateix Banc Central Europeu ha anunciat aquest dimarts la compra de deute corporatiu en els mercats secundaris, fet que porta Álvarez a pensar que no seria d'esperar una pressió sancionadora sobre els Estats.

Tanmateix, per la banda dels aliats, la formació morada juga amb una altra carta, com ha sabut aquest diari. Els equilibris de forces són essencials en el context europeu, i la política d'austeritat té suports al govern en funcions del Partit Popular. Però la família socialdemòcrata on pertany el PSOE podria ser clau per als equilibris de negociació amb les institucions comunitàries. És a dir, que Podemos veu en els socialistes una porta d'entrada per aplicar el seu programa, en un moment on existeix un debat en el si de la UE sobre el descontentament que pateixen països com el Regne Unit, o França. 

De la transversalitat a IKEA

Paradoxalment, Podemos ha decidit deixar de banda el discurs de la transversalitat que fins ara havia sostingut i tants èxits electorals havia reportat, amb l'objectiu d'abraçar la socialdemocràcia per moderar-se, després de forjar un pacte amb IU.

La contradicció és evident en el si de la formació: fa unes setmanes, el número dos, Íñigo Errejón, afirmava que comunistes i socialdemòcrates eren "espècies del passat". Preguntat per El Nacional sobre per què Iglesias contravenia l'afirmació, aquest darrer va assegurar que eren "etiquetes" i que l'objectiu era el mateix.

Però no són només etiquetes. Errejón sempre ha defensat la voluntat de construir poble, sense posicionar-se en l'eix esquerra-dreta, i mostrant-se fins i tot reticent amb un pacte amb els unidos. Així les coses, l'estratègia dels podemistes d'autoafirmar-se com la nova socialdemocràcia, davant la "vella" del PSOE, poques hores abans de l'inici de campanya, permet suavitzar les formes i neutralitzar els atacs dels qui els titllen de radicals i extremistes.

La socialdemocràcia sobirana és el seu model i ja no se n'amagaran més. Mostra en dóna el format en què han presentat el seu programa: un catàleg d'IKEA, sota el lema "Portem el país a casa", que precisament és la consigna dels socialdemòcrates suecs dels 70-80. Podemos s'institucionalitza i es postula ferm per anar cap al sorpasso.