Finalment hi ha hagut entesa entre el PSOE i Unidas Podemos per a regular els preus del lloguer. El relat de les negociacions és diferent, però els dos socis del govern espanyol sí que confirmen l'acord per a la futura llei d'habitatge. Es tracta d'un punt intermedi i d'una regulació tímida. Per una banda, es mantindrà el sistema d'incentius a propietaris, com plantejaven els socialistes. Per l'altra, s'introdueixen mesures de congelació de contractes, i per tant de preus, però no de baixada d'aquests preus. Aquest acord arriba l'endemà del recurs a la llei catalana.

La novetat és justament aquesta: la congelació de contractes en les zones declarades com a tensionades. Això vol dir que, per exemple, si a un llogater se li acaba el contracte i viu en una zona tensionada, no se li podrà apujar el preu del lloguer quan el renovi. Això té una altra vessant: si un llogater entra en un habitatge nou en una zona tensionada, el preu màxim estarà marcat pel del llogater anterior. En paral·lel a això, sí que es mantenen els incentius per als propietaris que baixin la renda.

El relat que en fan els dos socis del govern, en canvi, és molt diferent. Des del Ministeri de Transports, comandat per José Luis Ábalos, remarquen que Unidas Podemos ha acceptat la proposta de congelació de contractes, que van posar els socialistes damunt la taula fa un mes i mig. Aquestes mateixes fonts asseguren que, de fet, encara no han rebut una resposta oficial de l'altra banda.

En canvi, des de l'altra banda asseguren que "Unidas Podemos aconsegueix que el PSOE accepti per primera vegada una regulació dels preus del lloguer". En aquest sentit, fonts de l'entorn de Ione Belarra asseguren que els socialistes "han cedit" a la seva proposta per a "frenar les pujades abusives". Malgrat tot, admeten que la nova regulació "no permetria baixades dels preus del lloguer", com recull l'acord pressupostari, ni "donaria cobertura a la llei catalana d'habitatge".

Llei catalana impugnada

Justament, aquest dimarts el Consell de Ministres va aprovar la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'habitatge. En la roda de premsa posterior, justament la portaveu María Jesús Montero va justificar que no es demanava la suspensió perquè “en paral·lel” es tramitaria la llei d’habitatge estatal que “incorpora molts dels elements” impugnats per vulneració de competències estatals. Va insistir que durant sis mesos hi ha hagut diversos intents d’arribar a un acord amb la Generalitat a través de la comissió bilateral.