El ple ha aprovat la destitució del director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, amb el vot a favor de tots els diputats a excepció dels del Partit Popular. És a dir, 121 vots a favor i 11 en contra.  

La ronda de votació ha culminat un tens debat on només el Partit Popular ha defensat l’actuació de De Alfonso i el ministre de l’Interior, Jorge Fernández.

Unanimitat, excepte el PP

El portaveu parlamentari de C’s, Carlos Carrizosa, ha estat el primer a exposar el seu punt de vista. Carrizosa ha confirmat que votarien a favor de la revocació. "De Alfonso ha incomplert el deure de reserva i confidencialitat del càrrec. També ha posat en entredit l’objectivitat del càrrec, perseguia uns polítics no per corruptes, sinó per ajudar als objectius polítics del ministre de l’Interior", ha exposat.

El portaveu de C’s també ha titllat de “nyap” l’actitud d’un ministre que amb la seva mala traça “ha donat ales als rivals que volia destruir”.

Des del PSC, Ferran Pedret ha seguit en la mateixa línia i ha subratllat que De Alfonso havia acusat falsament els socialistes de ser al darrere de les escoltes (que ja s’hi ha querellat) i ha insistit en la infracció del deure de reserva del contingut i objecte de les investigacions que obre antifrau.

Un guant que ha agafat des de CSQP el diputat Lluís Rabell. “La negligència està a bastament demostrada. El Parlament té clar el que ha de fer després de comprovar la submissió de De Alfonso al ministre de l’Interior”, ha afirmat per després apuntar que “l’Oficina Antifrau no pot estar dirigida per gent així”.

Des de la CUP, Benet Salellas ha apostat per dotar l’Oficina Antifrau de més recursos i independència. “La millor victòria contra l’impostor De Alfonso és que l’oficina treballi. Hem de ser implacables contra els impostors que en nom de la lluita contra la corrupció són els millors representants de les clavegueres de l’Estat”, ha reblat després de demanar que en 15 dies es busqui un nou director.

“El pitjor que ens podria passar és que després d’això continuéssim veient les clavegueres de l’Estat passejant pels passadissos de casa nostra”, ha conclòs.

Marta Rovira, des de JxSí, ha remarcat que De Alfonso ha actuat amb negligència de forma notòria i greu.  “Desviació de poder, ha confós les seves funcions, ús partidista i polític de la institució i no ha obrat d’acord de l’interès general. Ha vulnerat els deures d’objectivitat i independència”. Aquests són només alguns dels punts que la republicana ha exposat per justificar la revocació del magistrat.

A banda, Rovira també ha apuntat que les instruccions del ministre no es poden considerar com “assessorament per la lluita anticorrupció. No hi ha hagut reunions per corrupció, sinó conspiració per perseguir determinades persones per la seva ideologia política”.

El problema de fons –ha insistit Rovira– són les clavegueres de l’Estat.

El PP es queda sol

El PP s’ha quedat sol en la defensa del magistrat i el ministre i en la teoria de la conspiració. “Estem davant d’un escàndol polític de dimensions majúscules: però fins aquí la coincidència amb la resta de grups. L’únic fet delictiu és la gravació d’una conversa al despatx del ministre de l’Interior. Cap diputat està preocupat per això, qui és l’objectiu?”, ha argumentat el diputat Santi Rodríguez.  

“El que es fa avui aquí és confirmar una sentència escrita ja fa temps. Les paraules de l’expresident Mas són reveladores: no era un dels nostres”, ha exposat el popular insinuant la conxorxa de la resta de grups parlamentaris per silenciar el magistrat que els podria perjudicar esbombant possibles casos de corrupció.