La plaça de la Victòria de Perpinyà s'ha convertit aquest dimarts en l'escenari de la diada solidària que ha organitzat el Comitè de Solidaritat de la Catalunya Nord en suport al poble català i per recordar el primer aniversari de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i "l'exili del Govern".

Els actes, han comptat amb un discurs del president a l'exili Carles Puigdemont des de Brussel·les. Puigdemont ha apel·lat als "llaços " històrics que uneixen "nord i sud" i ha assegurat que "la República Catalana es constituirà de baix cap a dalt" amb "tots els catalans" i també ha animat a continuar els actes de suport al procés català des del nord.

Puigdemont també ha recordat que fa un any que va haver de marxar a l'exili i ha agraït les accions de suport organitzades pels nord-catalans. "Us animo a seguir. Us necessitem molt perquè els camins que queden per recórrer els hem de fer agermanats", ha dit. "El dia que es puguem abraçar-nos i compartir el mateix espai de llibertat, aquell dia serà un gran dia per Catalunya", ha afegit. 

La jornada també ha comptat amb la participació de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que també ha agraït el suport dels nord-catalans en el procés d'exili i de "repressió de l'estat espanyol" i ha afirmat que "un estat català en forma de república" contribuirà a situar Catalunya del Nord al lloc que li pertoca i a preservar el català.

Elisenda Paluzie ANC record aniversari 155 Perpinyà - ACN

ACN

El portaveu del Comitè de Solidaritat, Joan Lluís Pastor, que ha explicat els motius que els han portat a promoure la jornada, ha afirmat que la data d'aquest acte s'ha escollit per "manifestar que hi ha hagut una intervenció il·legal de l'estat espanyol" a Catalunya amb l'aplicació de l'article 155. Pastor ha puntualitzat que l'article  "no contemplava el cop d'estat del govern espanyol sobre les institucions catalanes" que segons ell es va produir amb "l'entrada física" dels representants del govern espanyol a la Generalitat.

Pastor, també ha recordat el suport que ha donat la població de la Catalunya del Nord en altres moments com ara la preparació del referèndum o l'acollida del Govern la nit abans de l'exili. El nordcatalà, però, ha recalcat que l'acte d'aquest dimarts també és una protesta contra el govern francès "perquè no s'ha mogut" en relació a l'actuació "antidemocràtica" de l'executiu espanyol en relació al conflicte català.

Durant l'acte també s'ha projectat un vídeo que ha promogut l'Associació d'Afectats per l'1-O. La seva presidenta, Virgínia Martínez, ha qualificat "d'ignomínia" l'actuació de les forces policials de l'estat aquell dia i ha insistit que "no hi ha punt de retorn". En aquest sentit, ha dit que estan "en peu de pau però ferms" i que cal continuar "fins aconseguir la República Catalana". "No ens poden trepitjar com ho van fer l'1-O", ha afegit. 

Un altre dels convidats a l'acte ha estat Jordi Pesarrodona, acusat d'un delicte d'odi i resistència greu a l'autoritat. El regidor de Sant Joan de Vilatorrada ha relatat que durant els escorcolls del 20-S al Departament de Governació no va "obrir la boca" i que tan sols es va limitar a posar-se un nas de pallasso i situar-se al costat d'un guàrdia civil que hi havia a la porta. El pallasso ha afirmat que no té "por" perquè creu que la seva causa representa a tots aquells que van votar el dia 1 d'octubre.

A la jornada també hi ha participat altres persones com encausats per pertànyer als CDR o familiars dels presos i exiliats. Entre ells, la parella de Jordi Turull, Blanca Bragulat, o la germana de Carles Puigdemont, Montserrat Puigdemont. A partir de les tres de la tarda, hi haurà conferències i xerrades a l'entorn de l'escola catalana o entre d'altres temàtiques.

La comitiva es desplaçarà cap a la presó del Puig de les Basses de Figueres per donar suport a Dolors Bassa. La convocatòria que s'ha difós a través de les xarxes socials anima als assistents a anar vestits de negre i es repartiran pals, màscares i pintura per fer una mena de performance. 

Llaços grocs a Perpinyà

Abans d'arrencar aquest acte, durant la nit diversos veïns dels municipi "s'han cuidat de fer la decoració" ha apuntat Joan Lluís Pastor col·locant llaços grocs a diversos punts de Perpinyà. Segons el portaveu, encara hi ha molt desconeixement d'aquest "símbol de defensa dels presos polítics" a l'estat francès. Per això aposten per seguir col·locant els llaços a diferents localitats del territori, amb la voluntat d'explicar la situació catalana.