El Tribunal Suprem va anunciar ahir que revisarà la concessió dels indults als presos polítics catalans. Una situació anòmala, si s'acaba produint, que des de La Moncloa descarten ara mateix. Ha estat el PSC, en boca de la seva portaveu Alícia Romero, qui ho ha assegurat: "No contemplem el retorn dels líders independentistes catalans a la presó". i ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez tampoc: "El govern d'Espanya està tranquil, ahir ja va fer declaracions al respecte. Nosaltres creiem que es van donar amb totes les garanties jurídiques. És una prerrogativa del govern d'Espanya, estan fonamentats i és un tràmit que ha acceptat el Tribunal Suprem. I tot el respecte a aquesta tramitació però esperem que això no quedi en res i no tornin a la presó perquè el govern espanyol els va indultar i, per tant, esperem que es pugui continuar amb la situació que estem en aquests moments", en declaracions a RTVE Catalunya.

"Millor negociar amb Jordi Sànchez"

Per tot plegat, Romero defensa la decisió del president espanyol: "Els indults han estat bons per a Catalunya perquè s'ha baixat la tensió en general. Vivim una situació molt complicada perquè van passar moltes coses el 2017 però també van portar molt dolor, sobretot per les persones que van perdre la seva llibertat. Aquests dies he pogut conèixer Jordi Sànchez arran de l'acord pel català i, sincerament, millor negociar amb ell i en aquesta situació on pot ser lliure".

La decisió del Suprem arriba pràcticament un any després dels indults. Es van concebre el 23 de juny del 2021, i es van anul·lar les penes per sedició i malversació que pesaven contra Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Josep Rull i Jordi Turull. El Suprem va rebutjar el gener revisar la concessió però ara, precisament amb el canvi de fitxes dins aquest tribunal, el vot majoritari ha fet canviar el parer. L'Alt Tribunal va acordar ahir estimar els recursos de reposició interposats pels demandants, -PP, Vox, Ciutadans, polítics a tall individual com Enric Millo i Convivència Cívica Catalana-, contra la decisió d'aquest mateix tribunal de rebutjar-ne la legitimació activa per recórrer les mesures de gràcia atorgades per La Moncloa.

El Suprem pot considerar una "falta de motivació" en els arguments en què es va recolzar la decisió de l'Executiu, però això tampoc obligaria als líders del procés ingressar novament a la presó. En aquest cas, el govern de Pedro Sánchez hauria d'esmenar el defecte, argumentar millor el seu perdó, si decidís mantenir-lo vigent, i els indults continuarien.

Més complicat seria si el Suprem entengués que els líders del procés van ser posats en llibertat no només per una insuficient motivació del govern de Pedro Sánchez, sinó per qüestions de forma o de fons en els decrets aprovats pel Consell de Ministres per atorgar-los que podrien ser declarats nuls i per tant podrien veure's obligats a tornar. No obstant, cal recordar que l'indult és una potestat extraordinària que permet al Poder Executiu corregir una decisió del Poder Judicial de facto i podria crear un precedent molt perillós en termes jurídics.