El PSC va viure ara fa quatre anys a Barcelona una de les nits més amargues de la seva història: desplaçats i enfonsats com a cinquena força a l'Ajuntament de la capital catalana, la joia de la corona, que havien governat durant més de tres dècades. Aquell 2015 van acabar de tocar fons, van perdre la meitat de vots, després d'una caiguda lliure que havia començat el 2011 amb la victòria de Xavier Trias.

Al capdavant d'aquella estrepitosa derrota hi havia Jaume Collboni, que al llarg dels útlims quatre anys ha sabut treure suc dels seus quatre regidors, arribant a formar part durant un any i mig del govern municipal de Colau. Ara repeteix com a alcaldable socialista amb unes expectavies radicalment diferents, empès per la inèrcia guanyadora de Pedro Sánchez, l'estrella del míting central del PSC, aquest dijous a la Fabra i Coats. 

Entregats a la inèrcia guanyadora del PSOE

Les més de mil persones que han omplert el recinte han aclamat Sánchez al crit de "presidente". I ell ha emplaçat els catalans a rematar la victòria del 28-A fent triomfar els socialistes a les municipals i europees de diumenge. "Tornem a somriure com vam fer aquell dia, que vam respirar alleugerits". Perquè segons ha dit, "l’avenç no serà tan rotund si no comptem amb alcaldes socialistes". Per això ha demanat "un vot de coherència".

Pedro Sanchez acte central eleccions municipals Sergi Alcàzar

La intervenció de Sánchez ha estat de manual, sense grans titulars, sense riscos. Ho reconeixia entre bambolines un dels membres del seu equip de comunicació. El president espanyol ha tret la fulla de servei dels socialistes: llei d'interrupció voluntària de l'embaràs, matrimoni homosexual, extirpar el mal d’ETA, lluita contra la violència de gènere i defensa de l'autogovern i de la convivència "posada en risc pels independentistes i la dreta i l'ultradreta". 

Sánchez ha criticat que l'independentisme hagi "vetat" Iceta i els pressupostos. "Sabeu per què veten el PSOE?", ha preguntat, "perquè representem el que ells no volen per a Catalunya, una Catalunya que estima Espanya i una Espanya que estima Catalunya, que no divideix; la diferència entre ells i nosaltres és que nosaltres creiem que hi cabem tots". 

"Progrés o procés", diu Collboni

Ja ho va fer durant el debat d'alcaldables de TV3 i aquest vespre hi ha tornat. Jaume Collboni ha presumit de "tenir com a amic a Pedro Sánchez", en comparació amb Maragall, "que té Torra com a amic". 

Collboni Borrell acte central eleccions municipals Sergi Alcàzar

Però conscient que la frontera de vot la té sobretot amb els comuns, Collboni ha centrat la munició contra Colau, a qui ha acusat d'haver "triat independentistes en comptes de Barcelona" i haver "sotmès la ciutat a l'independentisme". Ho ha verbalitzat encara d'una altra manera, "que diumenge l'elecció és molt senzilla, o govern pro-independència o govern pro-Barcelona; o progrés o procés". Alhora, ha advertit que si guanya Colau posarà l'Ajuntament al servei del procés per la porta del darrere. 

Per tot això ha cridat a una gran mobilització, perquè "la cursa està oberta i pot anar d'un vot, podem tornar a tenir un alcalde socialista". 

Iceta i l'espina del Senat

L'encarregat d'estrenar el míting ha estat Miquel Iceta, expert en això d'escalfar la claca. Tenia ordres de no allargar-se. Ha complert. Ha estat tan breu com intens. Venia amb la motxilla plena de retrets a aquells qui li van barrar el pas per ser president del Senat. 

Miquel Iceta acte central eleccions municipals - Sergi Alcàzar

El primer secretari del PSC ha avisat que "ni el sectarisme dels independentistes ni la complicitat de la dreta no ens aturaran", després de criticar que no votessin a favor al Parlament de la seva designació com a senador autonòmic -només hi van donar suport els comuns-.

Iceta ha tornat a alçar la bandera del "diàleg dins la llei" per solucionar el conflicte català "fent pinya al voltant de Pedro Sánchez". 

També ha pujat a l'escenari Josep Borrell, a qui Pedro Sánchez ha facturat cap al Parlament Europeu. L'encara ministre d'Exteriors -en funcions- ha estat molt poc enèrgic. Això sí, no s'ha estalviat el seu atac habitual als independentistes, a qui ha titllat d'irresponsables per pensar que podrien sortir d'Espanya "d'avui per demà, quan veiem els problemes que està tenint la Gran Bretanya, que ja veurem si troba la porta per sortir d'Europa". 

Entre els assistents, Jordi Hereu, l'últim alcalde que el PSC ha tingut a Barcelona. Ja en fa vuit anys.