El president espanyol, Pedro Sánchez, està fent aigües amb els fons europeus destinats a combatre els efectes de la covid, els Next Generation, i que havien de ser la panacea. En teoria, la UE ha atorgat a Espanya fins ara 77.000 milions d'euros per a la recuperació de la pandèmia de la covid, però fins ara ben pocs han arribat a les empreses, en concret només 9.000 milions, segons informa l'agència britànica Reuters.

La UE està qüestionant a més alguns dels fons de recuperació destinats a Espanya, i posa pegues a alguns dels projectes proposats, perquè considera que no se centren en els objectius d'una transformació digital i ecològica. Els observadors de la UE qüestionen que es puguin utilitzar els fons per comprar hidroavions per actuar contra els incendis forestals, i reclamen a més a totes les empreses que es presenten per demanar ajudes, que presentin un balanç positiu en els darrers anys. 

A banda del criteri rigorós de la UE, a la paralització s'hi afegeix el laberint burocràtic espanyol quan es tracta de repartir subvencions. Tot i que el govern del PSOE i Unidas Podemos va anunciar com una gran cosa l'arribada dels 77.000 milions, que també va ser un dels arguments d'ERC per aprovar els pressupostos generals, segons Reuters al desembre de l'any passat s'havien adjudicat només uns 23.500 milions d'euros, segons les últimes xifres publicades pel govern espanyol el mes passat. "Això és un ritme lent, perquè la UE i Espanya s'havien fixat com a data límit per atorgar els 77.000 milions d'euros a finals d'any", indica l'agència.

Segons una enquesta del Banc d'Espanya a 6.000 empreses, només el 16,5% de les empreses han acabat sol·licitant subvencions, i només el 7% han estat acceptades. "Mentrestant, només uns 9.000 milions d'euros han arribat realment a les empreses adjudicatàries, segons càlculs del Centre de Política Econòmica d'Esade", afegeix. A Itàlia passa una cosa similar, tot i que només se li van destinar 69.000 milions d'euros. I per això l'agència britànica veu amb molts problemes el futur del projecte Next Generation. "Les dificultats de les nacions del sud d'Europa, Itàlia per desbloquejar fons i Espanya per injectar diners en efectiu a l'economia real, posen a prova la resistència del pla d'estímul de la UE, destinat a construir una Europa postpandèmia més verda, digital i autosuficient", assenyala.