El Parlament ha renovat la normativa que regula l'acreditació i l'accés dels mitjans de comunicació. Així ho ha decidit la Mesa i segons ha detallat el president de la cambra catalana, Josep Rull, l'objectiu d'"anticipar-se a futurs conflictes i lluitar contra la desinformació". La normativa s'ha publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) el mateix dia que s'ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell de la Informació de Catalunya (CIC), que vetlla pel compliment deontològic periodístic. La nova regulació, que està consensuada durant els últims mesos entre el Col·legi de Periodistes, el Col·lectiu Ciutadella i el Grup Ramon Barnils, inclou el compromís amb el Codi deontològic de la professió periodística. Així doncs, el CIC serà l'òrgan encarregat de resoldre dubtes sobre la concessió.
Requisits per a l'acreditació
La normativa es va aprovar el passat dimarts per la Mesa amb l'objectiu d'anticipar-se a la irrupció de "pseudomitjans" tal com passa al Congrés dels Diputats. Està previst elevar la regulació al reglament de la cambra per incloure sancions per incompliments de principis ètics i deontològics, tot i que, dependrà del consens entre els grups parlamentaris. La norma estableix que l'acreditació es dona "als periodistes, als fotògrafs i als equips de rodatge que treballen per a mitjans de comunicació 'bona fide' (de bona fe) i compromesos amb els principis ètics de la professió periodística i amb el Codi deontològic de la professió periodística a Catalunya". Les normes apunten que els mitjans que es vulguin acreditar "han d'estar constituïts com a empresa informativa, amb independència editorial i finançament transparent, i han de tenir codi d'identificació fiscal, seu social, equip directiu, redacció, administració i dades corporatives de contacte".
En els casos que la sol·licitud de l'acreditació genera dubte sobre el compliment dels requisits, el Departament de Comunicació pot demanar amb caràcter previ un informe al CIC, que posteriorment s'elevarà a la Mesa per prendre una decisió definitiva. D'altra banda, s'estableix que tots els professionals acreditats han de signar una declaració responsable que manifesti el coneixement de les normes de conducta.
Conveni amb el CIC
En paral·lel, el president del Parlament, Josep Rull, i el president del CIC, Josep Carles Rius, han signat un conveni de col·laboració en un acte amb presència de membres de la Mesa i els grups parlamentaris i representants del sector periodístic. En el document, la cambra catalana "reconeix el paper fonamental dels mitjans de comunicació en la difusió de l'activitat del Parlament i la seva contribució al bon funcionament d'una societat democràtica i en la promoció de la transparència, la rendició de comptes i la participació ciutadana".
El Parlament i el CIC han justificat l'acord de col·laboració perquè "comparteixen la preocupació per la proliferació de campanyes de desinformació i la difusió de continguts falsos al marge dels principis i l'ètica periodística". I conclouen que l'objectiu és "avaluar, assessorar i protegir el bon exercici del dret a la informació dins l'àmbit parlamentari".
Plantada dels periodistes del Congrés
L'aprovació de la nova normativa del Parlament arriba el mateix dia que els periodistes del Congrés dels Diputats a Madrid s'han plantat i han decidit aquest dimarts en assemblea no assistir a les rodes de premsa del Congrés de la jornada després d'un nou incident amb activistes d'ultradreta acreditats a la cambra baixa. En aquest cas, l'incident s'ha produït arran de la intervenció de Bertrand Ndongo, que ha impedit el normal funcionament de la roda de premsa de la portaveu de Sumar, Verónica Barbero, quan la cap de premsa del grup parlamentari no li ha volgut donar la paraula. Ndongo pretenia preguntar sobre el processament de l'exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, i quan li han negat la paraula no ha permès a la resta de mitjans que fessin les qüestions.
Els grups parlamentaris tenen sobre la taula una proposta de reforma del reglament de la cambra signada per tots els grups parlamentaris tret del PP i Vox que estipula que la Mesa ha de regular el procediment per a la concessió i renovació de credencials dels mitjans i fixar els requisits exigibles.