La reforma del reglament que permetrà agilitzar la ruptura amb Espanya continua la seva tramitació després que el Parlament ha rebutjat aquest dimecres les esmenes a la totalitat presentades per Ciutadans, PSC, Catalunya Sí Que es Pot i el PP.

Passat aquest primer tràmit, el debat sobre la reforma passarà a comissió i posteriorment haurà de tornar al ple per aprovar-se definitivament. Aquest fet suposarà la modificació del reglament actual i permetrà tramitar les proposicions de llei per lectura única i a instàncies del seu grup. En concret, aquesta mesura facilitaria en gran mesura l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica, popularment coneguda com a llei de desconnexió.

En un to serè el president del grup de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, ha defensat la proposta de reforma del reglament com una modificació que beneficiarà tots els grups parlamentaris, “especialment els més petits”.

D’aquesta manera Turull s’ha volgut curar en salut davant les acusacions dels grups unionistes, que han carregat contra el Govern des que es va anunciar la modificació del reglament per voler permetre que les proposicions de llei es puguin tramitar per lectura única a instàncies d’un sol grup per poder així agilitzar l’aprovació de les lleis de desconnexió.

Tot i les paraules conciliadores de Turull, l’oposició no ha donat treva i ha atacat la reforma del reglament per la seva voluntat “d’anular la democràcia al Parlament”. Així ho ha considerat el diputat de Ciutadans José María Espejo, que ha assegurat que darrere la “suposadament ben intencionada reforma del reglament hi ha l’intent de canviar els regles del joc a meitat del partit pels que van perdent”.

Durant la seva intervenció, Espejo ha reconegut que la reforma del reglament proposada per Junts pel Sí és totalment legal però ha insistit en la necessitat de “consens per canviar les regles del joc”.

També ha apel·lat a la necessitat de consens la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha assegurat que el seu grup està “preocupat i trist” perquè el Govern “ha trencat la confiança” proposant una reforma del reglament sense el suport de tots els grups.  

"La dictadura de la majoria"

Catalunya Sí Que es Pot, que en aquest cas s’ha posicionat del costat de Ciutadans, PSC i PP, ha titllat la reforma del reglament d’un “mer embolcall” sota el qual s’amaga la voluntat d’accelerar la desconnexió. El president del grup, Lluís Rabell, ha estat especialment dur en aquest sentit i ha assegurat que “la democràcia deixa de ser-ho quan no garanteix el dret de les minories” ja que, en aquest cas, passa a ser “una dictadura de la majoria”.

Davant aquesta situació, el grup ha lloat el paper del Pacte Nacional pel Referèndum, que està buscant suports per celebrar un referèndum pactat per l’Estat.

El grup popular també ha carregat durament contra el Govern, a qui ha comparat amb “el Nicolás Maduro de torn”. El portaveu de la formació, Alejandro Fernández, ha apel·lat també al consens que requereix la reforma del reglament però ha advertit a l’Executiu que “el totalitarisme d’identitats sempre mor”.

“Els respondrem amb serenitat i fermesa convençuts que la vertadera democràcia sempre guanya”, ha assegurat Fernández.

L'última en intervenir ha estat la diputada del CUP Anna Gabriel, que ha rebatut els arguments de tots els grups de l’oposició i ha assegurat que les discrepàncies amb el Govern no deriven de la tramitació per lectura única, sinó de la pròpia tramitació de la llei de desconnexió. “En comptes de trobar-nos a la ponència, ens trobarem amb vostès als tribunals”, ha lamentat Gabriel.