La llei per fer que els delictes més greus de pederàstia, aquells que tenen una pena superior als cinc anys de presó, no prescriguin es tramitarà per la via ràpida. La majoria del Parlament i impulsors de la norma formada per PSC, ERC, Junts i els comuns, als quals se'ls ha sumat Ciutadans, ho han aprovat aquest dimecres a la cambra catalana. Mentrestant, el PP, la CUP i la diputada no adscrita Cristina Casol (que s'ha desmarcat del seu exgrup parlamentari) s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra. Els cupaires han explicat que no comparteixen la proposta tal com està plantejada, ja que "no respon" als objectius de reparació ni depuració de responsabilitats. Per això, han demanat que es tramiti per via ordinària. 

El passat mes de desembre, PSC, ERC, Junts i comuns ja van registrar la proposició de llei  després de trobar-se amb les associacions de víctimes d'aquesta mena d'abusos, que van celebrar la proposta i que, "per fi", sentien que algú escoltava les seves reivindicacions. Si finalment s'aprova la llei al Parlament, després s'enviarà al Congrés dels Diputats, on s'haurà de prendre en consideració i modificar el Codi Penal perquè aquests delictes més greus no prescriguin. 

Crítiques a Omella

Com ha destacat la diputada dels comuns Núria Lozano, és poc habitual que una comissió al Parlament, com la de la investigació dels abusos de l'església, adopti una iniciativa legislativa, i encara més quan aquesta no s'ha tancat, però ho ha atribuït al fet que escoltar les víctimes ha permès als diputats "reflexionar" i no conformar-se. El fet que els delictes no prescriguin és, segons Lozano, molt important, ja que aquests sovint quedaven impunes: "Les seqüeles psicològiques impedien trobar a les víctimes la fortalesa o el suport social necessari. Tampoc eren conscients del que havien viscut fins anys més tard", ha lamentat, remarcant que això provocava que fossin les mateixes conseqüències dels abusos sobre les víctimes el que fins ara ha garantit la impunitat dels abusadors" Per part de Junts per Catalunya, la diputada Glòria Freixa ha lamentat la baixa resposta de les autoritats que havien estat citades a comparèixer davant la comissió, centrant-se en Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, a qui ha retret que no s'hagi explicat davant els seus feligresos. 

Raquel Sans, diputada d'ERC ha acabat la seva intervenció recordant el testimoni d'una de les víctimes que ha comparegut en la comissió i que va assegurar davant els diputats que creia que aquesta no "serviria per res": "Esperem que sí, per saber que el Parlament us ha escoltat i ha actuat en conseqüència. Fa massa temps que les institucions fallem i no volem continuar fent-ho".  La republicana ha descrit l'aprovació d'avui com un "petit pas" en la lluita contra aquesta xacra que ha de culminar al Congrés dels Diputats amb la reforma del Codi Penal.