Consens parlamentari al voltant del dret a un treball digne i la generació d’ocupació. Els grups de la cambra catalana s’han posat d’acord en la necessitat de reformular el Servei d’Ocupació de Catalunya, assolir la igualtat salarial entre home i dona i apujar el salari mínim interprofessional perquè assoleixi en el termini de dues legislatures, el 60% del salari mitjà net. També el Govern s’ha compromès a presentar un pla de xoc per l’ocupació en un màxim de sis mesos.

Les mocions han estat presentades per part de Catalunya Sí Que es Pot i el PSC. L’exercici d’entesa entre tots ha estat objecte de felicitació constant en les intervencions. Només el diputat popular Enric Millo ha acusat en un determinat moment els podemistes de “sectaris”, mentre defensava que, a diferència d’ells, els populars voten “no en funció de qui fa les propostes, sinó del contingut”. Després el diputat de la confluència ha rebaixat la tensió dient que “sempre” els tenen en compte.

Procés Constituent

La definició d’un nou marc per a un nou país ha estat un aspecte que ha tornat a dividir Junts Pel Sí i la CUP. Els junters s’han alineat amb Catalunya Sí Que es Pot en el sentit a la comissió d’estudi pel Procés Constituent n'hauria de tractar a fons el contingut. Però els cupaires creuen que no toca.

Des del moviment antisistema, que ahir a la tarda va presentar la seva proposta de procés constituent, asseguren que el que s’ha d’abordar a la comissió són “les formes de plantejar la ruptura de règim”. El text aprovat parla de definir el que serà un treball digne i de qualitat en un nou marc, les mesures de redistribució de la riquesa o el salari mínim.

El SOC

Dures crítiques generalitzades pel Servei d’Ocupació de Catalunya, si bé finalment s’ha aprovat per unanimitat que s’incrementin els recursos humans que orientin i intermedïin en la recerca d’ocupació, però també un pla d’inspecció que assessori les empreses per avaluar si compleixen els principis d’igualtat i no discriminació per raons de sexe, origen, edat, discapacitat o condició social. 

Que la Generalitat reformés aquest organisme el 2014 i permetés col·laboració amb agències privades de col·locació va “obrir la porta” a la privatització total, segons la CUP. Vehí ha celebrat que en aquesta ocasió el PSC hagi acceptat l’esmenes de CSQP, de fet aprovades per unanimitat, que va en el sentit contrari. “Evitar destinar recursos humans innecessaris al programa d’agències de col·locació”, diu.

Per ara, de com ha funcionat, el diputat Enric Millo ha considerat que “queda evident que la reforma es va fer malament i de pressa”. I és més, per la parlamentària de Ciutadans Laura Vílchez “és un servei totalment desmantellat i ineficient” i “sembla que el portal d’Infojobs funciona millor”.