Arriba el primer projecte de llei a debatre al Parlament de Catalunya per aquesta legislatura. Es tracta de la Llei de la ciència, plantejada pel Govern de la Generalitat, que es debatrà a la cambra catalana aquesta setmana, entre dimarts i dijous, així com la proposició de llei de la CUP que planteja internalitzar el servei de transport sanitari.

El ple, que començarà dimarts a les 15 hores i s'allargarà fins dijous, també discutirà sobre un decret llei perquè el personal del sector públic de la Generalitat recuperi el 100% de la paga extraordinària del 2014, i dues propostes de resolució -dels comuns i de Cs- per crear una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències durant la covid-19.

Llei de ciència

Serà la consellera d'Investigació i Universitats, Gemma Geis, qui presentarà el projecte de llei de la ciència, que pretén "definir i consolidar el model" d'investigació, desenvolupament i innovació català, i promoure el mecenatge científic i un pla universitari en investigació d'excel·lència, entre altres mesures.

S'ha tramitat per la via d'urgència i no compta amb cap esmena a la totalitat, motiu pel qual previsiblement després del debat en el ple continuarà la seva tramitació parlamentària abans de la seva aprovació definitiva.

El transport sanitari

A més, dimecres a la tarda es farà el debat de totalitat de la proposició de llei per a la internalització del transport sanitari -de la CUP-  que arriba a aquest primer debat al Ple amb una esmena de rebot de Vox. La proposta contempla finalitzar la prestació actual d'aquest servei per a empreses privades, i que passi a ser gestionat pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

10 interpel·lacions al govern 

Dimarts a la tarda i dijous al matí el ple substanciarà 10 interpel·lacions al Govern sobre l'accés als serveis a "la Catalunya poc poblada", sobre finançament de governs locals, deute amb el món local, sobre el control dels Mossos d'Esquadra, del canvi climàtic, el sistema sanitari, el futur d'Europa, l'economia catalana i sobre polítiques socials.

Sessió de control

El ple es reprendrà dimecres a les 9 hores amb la sessió de control al Govern i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, respondrà les preguntes que li formulin els grups parlamentaris.

Els consellers respondran preguntes sobre universitats públiques, polítiques de muntanya, protecció del Delta de l'Ebre, la nova llei estatal d'habitatge, la descarbonització de la mobilitat, els fons covid, els "casos d'abusos sexuals a la Generalitat", o sobre mesures per pal·liar l'increment dels preus de gas i llum, entre d'altres.

Comissions presidides per Vox

Quan acabi la sessió de control, el Parlament debatrà i votarà una altra proposta de resolució conjunta d'ERC, el PSC-Units, Junts, la CUP i els comuns per a la creació d'una comissió específica per a la tramitació de textos consolidats.

Es tracta d'una de les dues comissions la presidència de la qual aquests grups van pactar donar-li a Vox en el marc del 'pacte antifeixista' per complir el reglament del Parlament, malgrat que la formació d'Ignacio Garriga hi va renunciar perquè considera un "insult" l'oferiment.

7 mocions 

També es debatran i votaran les propostes de resolució dels comuns i Ciutadans sobre creació d'una comissió per investigar les formes de gestió de residències durant la pandèmia, "prestant especial atenció a les que han estat més satisfactòries i les que menys", i que incorpori especialistes.

Finalment, dijous el ple debatrà 7 mocions: sobre seguretat pública i Mossos, la T-Mobilitat, l'administració de justícia, la gestió d'espais agraris, la situació de l'Afganistan i l'acolliment de refugiats, i sobre l'acció econòmica per "combatre la concentració de la riquesa i desigualtats socials".

Imatge principal: Sessió de control al Parlament de Catalunya / Europa Press